Hallå där / 2020-12-16

Varför ger boxning Parkinson en fight?

Fredrik Blomgren, 49 år och boendes i Malmö med fru och två barn, har tränat boxning på BK FOX Malmö sedan 1986 både som utövare och tränare. Startade Parkinsonträning 2017 och har märkt den positiva effekten träningen har för Parkinsonsjuka.

Varför är boxträning bra för Parkinsonsjuka?

Boxning är bra då träningen har de element som är bra att träna lite extra på: balans, koordination, explosivitet, reaktion, styrka och kondition. Allt detta i samband med hjärngymnastik, som vi på olika sätt kombinerar tillsammans med olika övningar där fokus är något av det ovanstående.

Vad har du sett för resultat/förbättringar?

Jag har sett många olika bra resultat som denna träning gett, egentligen på alla de område som vi tränar på. Som de gamla visdomsorden ”Det man tränar på, blir man bra på” från Okänd.

Johnny Linnér och Fredrik Blomgren.

Hur löser ni träningen under pandemin?

Vi körde utomhus till slutet av oktober tills mörkret och kylan kom. Nu kör vi träningar via Zoom som duktiga Narges El-Alawi håller i från BK FOX. Som det ser ut i dagsläget kommer vi att hålla dessa träningar via länk och i eget hem ett tag till. Vi följer de rekommendationer som ges. Men som allt har även pandemin ett slut, även om vi inte kan se detta än. Då det sker kommer vi återgå till klubbens lokal och en fysisk träning där igen. Många saknar att kunna slå av sig på säckarna.

Något annat du tycker är viktigt att lyfta fram?

Jag vill slå ett slag för denna träning och att fler kommer igång med boxning. Att fler får känna på den goda effekt boxningen ger. Boxning för många är synonymt med våld, farligt, tufft och ”inget för mig”. Ge det en chans, kom och se att det inte är farligt. Det kan till och med vara så att du tycker det är lika roligt som vi tycker.

Av Fredrik Blomgren via Monica Vikingsson