Hallå där / 2021-04-06

Stig Åström – ordförande i Malmö och ny styrelseledamot i Parkinson Skåne

Vem är Stig Åström?

Jag är 73 år och sedan 51 år tillbaka gift med Eva. Tillsammans har vi 3 barn och 8 barnbarn. Jag är socionom till utbildningen men har i hela mitt yrkesliv arbetat med personalfrågor, bland annat på Sydkraft ochScandlines.

Erfarenhet av styrelsearbete i ideell verksamhet har jag skaffat mig när vi var ett antal eldsjälar som byggde upp en stor och i vissa stycken unik handbollförening för barn och ungdomar i Oxie under  mottot ”Visst platsar du. Alla ska med”.

Efter min pensionering blev jag sjuk med diverse olika symptom. Besvären tilltog och det var faktiskt en lättnad för både mig och familjen när jag fick min Parkinsondiagnos 2014. Min medicinska behandling sköts av Gesine Paul-Visse på Neurologen i Lund. Hon gör det på ett fantastiskt bra sätt. Stort tack för det, Gesine.

Den andra huvudsakliga delen av behandlingen sköter jag själv tillsammans med ett härligt gäng i vår Parkinsonboxning. I samarbete med boxningsklubben Fox i Malmö tränar vi koordination, kondition, balans, rörlighet och styrka. Jag har i yngre dagar spelat fotboll och handboll men aldrig upplevt en så bra och rolig träningsform. Tack vare den mår jag idag mycket bättre än när jag fick min diagnos. Därför en uppmaning till dig som ännu inte provat på vår träning. Kontakta mig så berättar jag mer!

Vilka är dina starka sidor?

I mitt yrkesliv har jag lärt mig att lyssna och förstå människors behov. Förmågan att kommunicera är nog en av mina starkaste sidor.

Hur ser du på den dubbla rollen som ordförande i Parkinson Malmö och stryrelseledamot i Parkinson Skåne?

Den kan ge möjlighet att genom kommunikation om vad som händer på regional respektive lokal nivå bidra till att utveckla våra aktiviteter till medlemmarnas bästa. Detta var också den avgörande anledningen till att jag tackade ja till att ingå i regionstyrelsen.

Hur upprätthåller ni i styrelsen för lokalföreningen Malmö kontakten med medlemmarna under Coronapandemin?

Kontakten försöker vi hålla genom vår hemsida som vi dessutom kompletterar med ett elektroniskt nyhetsbrev.

Vad tror du är anledningen till att antalet medlemmar minskat under det gångna året?

Jag tror att pandemin som på så många sätt präglat året som gått är den huvudsakliga orsaken till detta. Av ett antal planerade aktiviteter har vi endast kunnat genomföra Parkinsonboxningen.

Hur skulle du vilja se den svenska sommarsemestern?

För egen del som pensionär är det ständigt semester som gäller. För alla andra önskar jag en covidvaccinerad svensk idealsommar med EM-guld i fotboll, medaljregn i OS i Japan, extra söta jordgubbar och ett rejält långt högtrycksväder.

Tack Stig! Det skall bli skoj och spännande att arbeta tillsammans med dig i Parkinson Skånes styrelse.

Thomas/skribent