Digitalt, Hallå där / 2020-10-15

Hur ser framtiden ut för Dans för Parkinson workshoppar?

Tanja Mangalanayagam, projektledare Dans för Parkinson workshoppar.

Skånes Dansteater har under ett antal år genomfört workshoppar för personer med Parkinsons sjukdom, ledda av professionella dansare. Coronaviruset satte i våras stopp för att träffa fysiskt. Tanja Mangalanayagam, projektledare, informerar om projektets fortlevnad.

Hur tänkte ni i planeringen att hålla workshopparna digitalt?

Vi blev tidigt inspirerade utav Mark Morris Dance Company i New York som ganska direkt efter att det amerikanska samhället stängdes ner började erbjuda Dans för Parkinson via Zoom, inte bara för sina egna deltagare men de öppnade även upp live streamade workshoppar för alla dansare med Parkinsons sjukdom världen över. Vi på Skånes Dansteater fick också ställa om och erbjöd under våren digitala dansworkshoppar för alla. Dessa dansworkshoppar fick ett enormt gensvar men vi upplevde att den sociala stunden före och efter dansworkshopparna gick lite förlorade. Vi ville även fortsätta erbjuda Dans för Parkinson workshoppar som utgick ifrån målgruppen och som även var kopplade till våra föreställningar. När det vid slutet av sommaren blev tydligt att vi inte skulle kunna ha möjlighet att träffas fysiskt så gjorde vi om planeringen för att satsa på digitala workshoppar.  Vi valde att testa zoom så att vi fortsatt kan ha en dialog med dansare före och efter workshopen- dels för att få feedback vad som funkar och inte funkar men också för att inte förlora den sociala biten.

Det första tillfället var lördagen den 26 september. Hur upplevde du detta?

Jag tyckte att det fungerade bra! Innan den första workshopen hade vi testkört ett antal gånger för att kolla så att allt fungerade. Ibland strular ju tekniken men just vid detta tillfälle fungerade det mesta bra. Man saknar ju såklart den fysiska kontakten och gemenskapen med deltagarna, samt det kreativa samspel som uppstår när alla möts i dansstudion men tills vi får möjlighet att ses igen så känns detta som ett bra alternativ. Vi tar gärna emot feedback från deltagarna om hur de upplevde workshopen så att vi allteftersom kan förbättra och förfina hur vi jobbar. Det jag skulle vilja tipsa deltagare om är att i god tid innan säkerställa att det finns tillräckligt med plats runt omkring en för att kunna dansa och att flytta undan möbler och annat som man kan stöta i, samt att välja en stabil stol eller sittplats (helst utan hjul).

Hur tänker du dig framtiden?

Vi hoppas att vi kan träffas fysiskt igen till våren 2021! Men till dess har vi planerat digitala Dans för Parkinson workshoppar på lördagar den 24 oktober, 7 november, 28 november och 5 december mellan kl 11.00- 12.15 med lite eftersnack till ca 13.00 så att man hinner ta en digital kopp kaffe tillsammans också. Om man är intresserad utav detta så kan man anmäla sig till dialog@skanesdansteater.se  så skickar vi dig en zoom-inbjudan.

Glädjande nyheter är också att Skånes Dansteaters föreställning Transit (som ju Dans för Parkinson workshopparna är kopplade till under hösten)  kommer att streamas live från Malmö Opera den 23, 24, 31 oktober samt den 1 nov. För mer info www.skanesdansteater.se

 

MONICA VIKINGSSON
monica@parkinsonskane.se