Nyhetsbrev
Missa inga nyheter! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Du som är medlem och har anmält din e-postadress får automatiskt nyhetsbrevet.
Håkan Widner, professor/överläkare i Neurologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i Lund, informerade om sömnrubbning vid Parkinsons sjukdom på Världsparkinsondagen den 11 april 2023.
Enligt undersökningar har nästan 100% av patienter med Parkinsons sjukdom störd sömn:
Men det går att göra något åt det… och man kan sova bra med Parkinsons sjukdom.
Sömnfaser
Normalt skall det ta ca 10-15 minuter att somna och sedan går man snabbt ner i en djupsömn som varar ca 1 timme, därefter vaknar man till och har en drömsömn och en djupsömnperiod på ca 2-3 timmar och sedan vaknar alla. Somnar man om inom 2 till 3 minuter så kommer man inte ihåg det. Är man vaken mer än 3 minuter så kommer man ofta ihåg det. Därefter har man fler sömnfaser på olika sätt.
Vid REM-sömn är hjärnan aktiv men kroppen är orörlig. Vid Parkinsons sjukdom kan ”avstängningsknappen” fungera sämre och man lever ut drömmarna och det blir en REM-sömnstörning. För de allra flesta skall sömnen vara 6-7 timmar per natt under en vecka för att man skall fungera optimalt under dagen.
Faktorer som stör sömnen
Det är många faktorer som stör sömnen och viktiga signalsubstanser är dopamin, noradrenalin, serotonin, acetylkolin och hypocretin. Störd sömn, fragmenterad sömn, med många korta uppvaknande under natten leder till brist på djupsömn. Typiskt är att om man somnar väldigt snabbt så är det en signal på att man har djupsömnbrist. Detta i sin tur innebär att man är trött på dagen.
Ett annat mönster är att det tar lång tid att somna, kanske uppåt flera timmar. Det är ofta något som stör sömnen under natten som dopaminbrist, för mycket dopamin, urinträngningar eller värk/smärta, restless legs eller oro/depression. Har man total brist på djupsömn blir man utbränd.
REM sömnstörning (RBD)
Omfattar en eller flera drömfaser, mycket häftiga rörelse, rop och skrik.
Diagnoskriterierna vid Parkinsons sjukdom omfattar:
Sömnstörning kan föregå diagnosen Parkinsons sjukdom med flera år, upp till 15 år. 85 % av de som har REM sömnstörning utvecklar Parkinsons sjukdom eller sjukdomar närbesläktade med Parkinsons sjukdom.
Sömnapné
Sömnapné innebär att man får korta, upprepade andningsuppehåll när man sover. Det beror på att luftströmmen täpps till om tungan faller bakåt i svalget. Andningsuppehållen stör sömnen och man blir ofta trött på dagen. Det finns inga mediciner mot sömnapné.
Det är endast andningsmask – CPAP – som fungerar och den fungerar extremt bra. På sin vårdcentral kan man få hjälp men i besvärliga fall får man en remiss till en klinik som kan utföra en sömnapnéutredning. En sömnapnéutredning innebär att luftflödet genom näsa och mun registreras under en natt. Även andra parametrar registreras som andningsrörelser, blodets syresättning med mera.
Utredning – sömnanamnes
Konsekvenser av sömnrubbning
Psykiska
Försämrat minne, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, minskad initiativförmåga
Fysiska
Värk, stelhet, infektionskänslighet
Kronisk sömnlöshet (brist på djup sömn)
Ökar risken för övervikt, diabetes, hjärtinfarkt, högt blodtryck, höga blodfetter
Sömnhygien
Behandling, sömnrubbningar – parkinsonism lång latens – hitta orsaker.
Depression
Samtidig oro/ångest nattlig auditiva upplevelser/röster SNRI lugnande (oxascand)
Underdosering
Tidpunkt senaste dosering Öka kvälls/nattdosering (L-dopa/DA)
Överdosering
Överrörlighet? Mental överaktivitet Sänk nattdos L-dopa Sänk dygnsdos DA, minska LEDD tänk på halveringstid
Värk/smärta rygg/nacke/leder
Om underdosering – öka LEDD Neuralgismärta (Gabepentin tn) Värkmediciner (paracetamol mfl)
Apneér
C-PAP (andningsmask)
PLMS/RLS
agonist; depot
REM Sömnrubbning
Iktorivil
0,5 mg/benzodiazepin (Oxascand)
Melatonin (melatoninagonist)
Mianserin 10-30 mg
Mirtazapin 15-30 mg
Mirtazapin 15-30 mg benzodiazepin (Oxascand 10 mg)
Dopaminbrist och ryggvärk
Artros – vad är Artros?
Artros är en ledsjukdom som förvärras gradvis under lång tid. Risken att utveckla artros är högre för de som arbetar inom yrken som innebär långvarig, upprepad eller tung belastning på framförallt höft- och knäleder. Övervikt, fysisk inaktivitet och elitidrott är andra riskfaktorer.
Behandling – urinträngningar
Det är möjligt att sova gott med Parkinsons sjukdom i alla faser… men det fordras kunskap och detektivarbete.
Av: Thomas Winberg