Kultur / 2024-08-30

Äpplets historia

Vi går mot tiden när svenskodlade äpple blir mogna. Äppelmarknaden i Kivik är mellan den 28 september till den 13 oktober. På invigningsdagen den 28 september avtäcks ”världens största äppeltavla”. Det kan vara på sin plats att berätta om äpplets historia och hur äpplet kom till Sverige.

Historien om äpplen är lång och sträcker sig tillbaka tusentals år. Äpplen är en av de äldsta och mest spridda frukterna i världen, och deras historia är sammanflätad med människans kultur och jordbruk.

Ursprung
Äpplenas ursprung tros ligga i Centralasien, specifikt i de bergiga regionerna mellan dagens Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, och Xinjiang-provinsen i Kina. Den vilda förfadern till dagens äpplen är Malus sieversii, en vildäppelsort som fortfarande växer i dessa områden.

Spridning
Från Centralasien spreds äpplen västerut genom de tidiga handelsvägarna, inklusive Sidenvägen, och nådde Mellanöstern och Europa. Romarna spelade en stor roll i att sprida äpplen över den europeiska kontinenten, där de förädlade och odlade olika sorter. Äpplen hade då redan blivit en viktig del av kosten i många kulturer.

”Adam och Eva i Edens lustgård”, mellan 1800 och 1829, av Peter Wenzel.

Äpplen i mytologi och historia
Äpplen förekommer i många myter och berättelser, där de ofta symboliserar kunskap, odödlighet eller frestelse. Exempel inkluderar:

Grekisk mytologi: Äpplet var en viktig symbol i myten om Paris och det gyllene äpplet som ledde till det trojanska kriget.

Kristendom: Äpplen är ofta felaktigt avbildade som frukten i berättelsen om Adam och Eva i Edens trädgård, även om Bibeln egentligen inte specificerar vilken sorts frukt det var.

Modern tid
Under medeltiden blev äppelodling mer systematisk i Europa. När europeiska kolonisatörer började utforska och bosätta sig i Amerika, tog de med sig äpplen. I Nordamerika började äppelodling snabbt sprida sig, och nya sorter utvecklades för att passa olika klimat och jordar.

En av de mest kända personerna i amerikansk äppelodlingshistoria är Johnny Appleseed (egentligen John Chapman), som hjälpte till att sprida äppelodlingar över den amerikanska Mellanvästern på 1800-talet.

Äpplen idag
I dag odlas äpplen över hela världen, och det finns tusentals olika sorter. De används i en mängd olika livsmedelsprodukter, från färska frukter till juice, cider, och matlagning. Äpplet är en symbol för hälsa och godhet i många kulturer, och dess popularitet har bara fortsatt att växa med tiden.

När kom äpplet till Sverige?
Äpplet kom till Sverige med stor sannolikhet redan under vikingatiden, omkring 1000-talet, genom kontakt med andra delar av Europa. Vikingarna reste och handlade med många områden, inklusive södra och västra Europa, där äppelodling redan var etablerad.

Men det var först under medeltiden, runt 1200 – 1300-talet, som äppelodlingen började få fotfäste i Sverige på allvar. Munkar och kloster spelade en viktig roll i spridningen av äppelodlingar i Sverige. De introducerade nya äppelsorter och utvecklade fruktträdgårdar runt klostren.

Ett av de tidigaste dokumenterade exemplen på äppelodling i Sverige är från 1400-talet, när Gustav Vasa uppmuntrade odlingen av fruktträd, inklusive äpple, på sina gårdar. Under 1600-talet blev äppelodling mer utbredd, och man började utveckla och sprida lokala äppelsorter som var bättre anpassade till det svenska klimatet.

 

Thomas Winberg, artikelförfattare
Maria Gyllström, redigering och publicering

Källor:
wikipedia.se
arla.se
chatgpt.com