Historia, Kultur / 2022-09-26

Vem var Edith Louise Cavell? 1865–1915

Jag har varit på en resa i Skottland och i Inverness hittade jag en minnessten och blev intresserad av vem Edith Louise Cavell var. Vilka var hennes gärningar var och varför blev hon blev avrättad?

Edith Louise Cavell var en brittisk sjuksköterska som föddes den 4 december 1865 i den lilla byn Swardeston i sydöstra England nära Norfolk och dödades den 12 oktober 1915 i Bryssel (avrättad). Hon var en modig kvinna och blev en hjältinna under första världskriget när hon arbetade med sårade soldater i Belgien.

Edith Louise Cavell arbetade sedan 1907 som föreståndare för en utbildningsanstalt för sjuksköterskor i Bryssel och när första världskriget bröt ut togs skolan över av Röda Korset och ombildades till ett lasarett.

Så här såg Edith Cavells gravplats ut i Norfolk.

Tillsammans med några belgare hjälpte hon hundratals sårade brittiska och allierade soldater och även tyska soldater att fly över gränsen till Nederländerna, arresterades av tyskarna i augusti 1915, ställdes inför krigsrätt för krigsförräderi och dömdes tillsammans med fyra medhjälpare till döden. Tre av de dömda benådades men Edith Louise Cavell och belgaren Phillippe Baucq avrättades i Schaerbeck av en exekutionspluton den 12 oktober 1915.

Edith Louise Cavells slutord var följande:

Att vara patriot är inte tillräckligt. Jag får inte känna vare sig hat eller bitterhet mot någon.

Hon har även sagt: ”Jag kan inte sluta medan det finns liv att rädda.”

Edith Cavell Rose

Efter kriget fördes hennes kropp till England och den 19 maj hölls en minnesgudstjänst i Westminster Abbey i närvaro av kung George V och därefter fördes hon med ett specialtåg till Norwich där hon begravdes i katedralen.

Varje år äger en kort gudstjänst rum vid hennes grav i kapellet. Edith Louise Cavell står staty på St Martin’s Place nära Trafalgar Square i London, ett berg i Klippiga bergen uppkallades efter henne och i Bryssel finns ett sjukhus som bär hennes namn. En asteroid är uppkallad efter henne och det finns även en ros som bär hennes namn.

Materialet om denna modiga kvinna som offrade sitt eget liv för att rädda andras är hämtat från Wikipedia där det finns mycket mer att läsa om Edith Louise Cavell.

Thomas Winberg