Historia, Kultur / 2022-08-01

En av svensk friidrotts största triumfer

Jag minns det som i går – 60 år senare

Ove Jonsson, en av Sveriges mest lovande talanger någonsin inom friidrott, blir europamästare på 200 meter löpning i Belgrad den 13 september 1962 på tiden 20,7 sekunder (tangerat svenskt- och personligt rekord), före Marian Foik, Polen, på 20,8 sekunder och Sergio Ottolina, Italien, också på 20,8 sekunder – 13 dagar senare omkommer Ove Jonsson i en bilolycka på vägen mellan Växjö och Alvesta, endast 21 år gammal.

Jag var 13 år och Ove Jonsson var min idol. Många ungdomar i min ålder hade Ove Jonsson som sin idol. Jag minns än i dag, 60 år senare, när Nyhetssändningen på radio meddelade att Ove Jonsson omkommit i en bilolycka. För mig var det obegripligt en person på 21 år var död (senare i livet har jag själv drabbats av en bilolycka där min sambo omkom). Hela landet sörjde Ove Jonsson och jag läste allt jag kunde komma över om olyckan. Jag klippte ut artiklar om Ove och om olyckan. Tyvärr har dessa artiklar försvunnit. Jag minns ändå att Ove försökte göra en omkörning som misslyckades och att kollisionen med en mötande bil blev våldsam. Ytterligare en person omkom i olyckan.

Förutom sprinter var Ove även ishockey- och bandyspelare. Han spelade bandy för Nässjö i bandyallsvenskan. Vid olyckstillfället var han på väg till Alvesta för att skriva kontrakt med Alvesta för ishockeyspel i division tre.

Amerikanska facktidningen Track & Field News rankade Ove Jonsson som fyra i världen på 200 meter efter guldet i Belgrad. Endast Henry Carr, USA, Otis Drayton, USA och Edwin Robert, Trinidad Tobago var rankade högre. Henry Carr vann till exempel 200 meter vid OS i Tokyo 1964 på tiden 20,3 sekunder. Det påstås att en sprinter är som bäst i 25–26 års åldern. Vi fick aldrig veta hur bra Ove Jonsson kunde ha blivit. Han var redan som 21-åring en stor idrottsman. Ove var svensk friidrotts stora hopp inför OS i Tokyo 1964.

Dagen efter olyckan tävlade Frankrike mot Västtyskland i friidrott i Paris inför 20 000 åskådare som stod upp och hedrade Ove Jonsson med en tyst minut. Detta visar på vilken stor idrottsman han var. Sverige har haft flera duktiga sprinters sedan Ove Jonssons tid med ingen kan mäta sig med honom. Ove Jonsson sprang som bäst på 20,7 sekunder 1962.

Världsrekordet innehas idag av Usain Bolt från Jamaica som den 20 augusti 2009, i Berlin, sprang på 19,19 sekunder. Det svenska rekordet innehas av Johan Wissman som den 23 september 2007, i Stuttgart, sprang på 20,30 sekunder. Förutsättningarna är idag helt annorlunda med banor och klädsel.

Av: Thomas Winberg