Kultur / 2023-12-03

Skånska Mord – Esarparen Nils Andersson

Hanna Jönsson och Nils Andersson. I mitten ligger Alberta Kvarn, till höger boningshuset.

Nils Andersson, född 1879, var mjölnare vid Alberta kvarn strax utanför Esarp som i sin tur ligger strax utanför Staffanstorp. Han hade ärvt kvarnrörelsen av sin fostermor och moster. Han hade arbetat i kvarnen sedan barnsben så han var väl förtrogen med både drift och ägande.

Han gifte sig 1900 med Hanna Jönsson som medförde en hemgift på 6 000 kronor vilket motsvarar ca 400 000 kronor i dagens penningvärde. Han hade ett förhållande med pigan, Edit, på gården. Men han hade också många andra kvinnoaffärer, påstås det.

Fälldes för mord
Nils Andersson fälldes 1932 för att sent en mörk kväll ha mördat sin fru genom att dränka henne i bäcken på gården. Nils Andersson förklarade sig oskyldig men häradsrättsdomaren ansåg att Andersson var skyldig, trots tvivelaktiga vittnesmål, till både mord på Hanna och otukt med minderårig och han dömdes till fängelse. Något bevis för att han mördat sin fru hade inte häradsrättsdomaren. Frågorna var flera. Hade Hanna blivit knuffad i kvarnbäcken? Hade hon halkat och fallit i själv utan att kunna ta sig upp?

Oskyldigt dömd?
På Långholmens fängelse arbetade han i snickeriverkstaden där han tillverkade fågelholkar. Efter 15 år beviljades han resning och vid en ny rättegång förklarades han icke skyldig och beviljades ett skadestånd på 140 000 kronor för åren han hade suttit i fängelse. Efter frigivningen bosatte han sig i Lund där han köpte en fastighet för pengarna han fick som skadestånd. I fastigheten hyrde han ut rum, företrädesvis till unga studentskor. Han dog 1957, 78 år gammal.

En egen fundering? I filmen nämns att det fanns märken på Hannas hals. Kunde inte obduktionen visa om hon blev strypt innan hon hamnade i bäcken?

För utförligare redovisning, läs tidsspegeln.blogspot.com

Thomas Winberg