Kultur, Resor / 2023-05-30

Gudhjem – den bornholmska ”bergsstaden”

På norra delen av Bornholm, mellan Allinge-Sandvig och Svaneke, ligger hamnstaden Gudhjem med ca 750 invånare. Gudhjem har sedan länge fått sina huvudsakliga intäkter från fisket och turismen.

Orten fick sin hamn några år före stormfloden mellan den 12:e och den 14:e september 1872. Det var den värsta storm som någonsin drabbat Östersjön. Flera hundra människor omkom och mängder av gårdar spolades ut i havet – på många håll steg vattennivån mer än tre meter över det normala. Gudhjems hamn blev totalt ödelagd. Först 1883 stod den nya hamnen färdig. Hamnen är nu utrustad med en grind som stängs vid stormar i Östersjön. År 1902 byggdes en andra hamn, som betjänar fiskebåtar och mindre fartyg oavsett väder.

Från Gudhjem finns färjeförbindelser till Christiansö, en förbindelse som i en eller annan form har funnits sedan 1684, då fästningen på Christiansö byggdes.

Gudhjem är den plats på Bornholm där man först började röka sill redan på 1860-talet. Hantverket spred sig över Bornholm och rökerierna är sedan dess ett kännetecken för ön. En klassisk rätt är Sol over Gudhjem, dvs. rökt sill på grovt bröd med rödlök och en äggula, som symboliserar solen. Läs separat artikel om Sol över Gudhjem.

Gudhjems Historia
Bosättningen, som grundades under medeltiden, utvecklades snabbt och blev en av de viktigaste handelsplatserna på Bornholm. Köpmän från Hansan, förbund av tyska eller tyskdominerade städer, som med väpnat våld upprätthöll ett monopol på stora delar av handeln i Nord- och Östersjön, kom till Bornholm, till Gudhjem främst för sill.


En bakgård till ett av de typiska gamla husen i Gudhjem och stadens väderkvarn.

På sjuttonhundratalet dog befolkningen i Gudhjem först nästan ut till följd av pesten, men strax efter kom danska krigsflyktingar till Gudhjem, utvisade av svenska trupper från områdena Skåne och Blekinge.

Byggandet av en dansk militärfästning på de närliggande klipporna (ön) och namngiven Christiansø hjälpte staden i dess utveckling. De fördrivna personerna, i utbyte mot rätten att bo i Gudhjem, skulle förse fästningen med nödvändiga varor.

Ett rökhus på Bornholm, byggt i stilen som är karakteristisk för ön.

Det var i Gudhjem (som nämnts ovan) som det första stora rökhuset skapades och sedan dess har verkligen mycket förändrats, men inte receptet enligt vilket fisken är beredd och det används till denna dag. I slutet av artonhundratalet började turister komma till Gudhjem och detta är fortfarande fallet idag, när människor från när och fjärran besöker staden från vår till höst.

Thomas Winberg

Källor:
Wikipedia
varldenshistoria.se
bornholmskefotografer.dk
bornholm.dk
bookbornholm.com
tripadvisor.se