Nyhetsbrev
Missa inga nyheter! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Du som är medlem och har anmält din e-postadress får automatiskt nyhetsbrevet.
Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är en aromatisk, städsegrön buske i familjen läppblommiga växter. Den har nålliknande blad och små ljusblå blommor, och har i tusentals år använts både som krydda och medicinalväxt. Ursprungligen kommer växten från Medelhavsområdet men odlas idag över hela världen, både i trädgårdar och i kruka.
Rosmarin är en klassisk ingrediens i medelhavsköket och passar särskilt bra till kött, fisk, potatis och ugnsrostade grönsaker. Den har också en lång tradition inom folkmedicinen, där den använts för att stärka minnet, lindra muskelvärk och underlätta matsmältningen. I modern tid används rosmarin även i aromaterapi för att minska stress och öka koncentration.
Forskning har visat att rosmarin, och särskilt dess aktiva ämnen rosmarinsyra och karnossyra, kan ha neuroprotektiva effekter som är relevanta vid Parkinsons sjukdom.
Observera: den mesta forskningen är ännu gjord i laboratoriemiljö eller på djurmodeller. Det finns inga kliniska studier på människor som bekräftar dessa effekter. Rosmarin kan därför inte ersätta etablerad behandling, men forskningen är lovande och kan i framtiden leda till nya möjligheter.
Rosmarinolja är en eterisk olja som utvinns genom ångdestillation av växtens blad och blommor. Oljan är mycket koncentrerad och känd för sin friska, örtiga doft. Den används i flera sammanhang:
Viktigt: rosmarinolja är mycket stark och ska alltid spädas med en bärarolja innan användning på hud eller hår. Oljan finns i olika kemotyper (cineol, kamfer, verbenon) beroende på var den odlats, vilket kan påverka doft och egenskaper.
Rosmarinsyra är en polyfenol som finns i rosmarin och andra örter i samma familj (t.ex. oregano, citronmeliss och salvia). Den är särskilt känd för sina biologiska effekter:
Rosmarinsyra används även inom livsmedelsindustrin som naturligt konserveringsmedel och i kosttillskott och kosmetika för dess antioxidativa effekter.
Rosmarin tillhör familjen läppblommiga växter (Lamiaceae). Flera andra örter i samma familj har liknande bioaktiva ämnen som väckt intresse inom forskningen:
Gemensamt för dessa örter är förekomsten av rosmarinsyra, karnossyra och flavonoider som kan bidra till hjärnhälsa. Men precis som för rosmarin krävs fler kliniska studier innan man kan dra säkra slutsatser.
Ingredienser: 1 kg potatis, 2–3 kvistar färsk rosmarin, 3–4 msk olivolja, 2–3 vitlöksklyftor, salt och peppar.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 °C. Skär potatis i klyftor, blanda med olja, rosmarin och vitlök. Krydda och rosta i 30–40 min tills krispig utanpå och mjuk inuti. Rör om en gång under tiden.
Ingredienser: 1 kg lammstek, 3–4 kvistar rosmarin, 4–5 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, salt och peppar.
Gör så här: Sätt ugnen på 175 °C. Gör små snitt i steken och stick in vitlök och rosmarin. Gnid in med olja, salt och peppar. Bryn hastigt, stek i ugn till 58–60 °C innertemperatur. Låt vila 10–15 min före servering.
Ingredienser: 500 g vetemjöl, 1 tsk torrjäst, 4 dl ljummet vatten, 2 tsk salt, 3 msk olivolja, färsk rosmarin, flingsalt.
Gör så här: Blanda mjöl, jäst och salt. Tillsätt vatten och arbeta till deg, knåda in olivolja. Jäs 1 timme. Tryck ut på plåt, gör gropar med fingertopparna, ringla över olja, lägg på rosmarin och flingsalt. Jäs 30 min. Grädda 225 °C i 20–25 min.
Thomas Winberg, Artikelförfattare
Maria Gyllström, Redigering och publicering
Satoh, T., Trudler, D., Oh, C-K. & Lipton, S.A., 2022. Potential therapeutic use of the rosemary diterpene carnosic acid for Alzheimer’s disease, Parkinson’s disease, and long-COVID through NRF2 activation to counteract the NLRP3 inflammasome. Antioxidants (Basel), 11(1), p.124.
Kosmopoulou, D., Lafara, M-P., Adamantidi, T., Ofrydopoulou, A., Grabrucker, A.M. & Tsoupras, A., 2024. Neuroprotective benefits of Rosmarinus officinalis and its bioactives against Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. Applied Sciences, 14(15), p.6417.
Presti-Silva, S.M., Rodrigues-Ribeiro, L., Gorshkov, V., Kjeldsen, F., Verano-Braga, T. & Pires, R.G.W., 2023. Biochemical and behavioral effects of rosmarinic acid in an MPTP-induced Parkinson’s disease mouse model. [Artikel i vetenskaplig tidskrift].
Anonymous, 2016. The therapeutic potential of rosemary: Bridging traditional uses and future therapeutics. Wiley Online Library.
Faridzadeh, A. et al., 2022. Neuroprotective potential of aromatic herbs: Rosemary and related species. PMC.