Nyhetsbrev
Missa inga nyheter! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Du som är medlem och har anmält din e-postadress får automatiskt nyhetsbrevet.
Lingon är inte bara ett klassiskt tillbehör på svenska matbord – de har också använts i folkmedicinen i generationer. Idag väcker de dessutom forskarnas intresse för sina möjliga effekter på hjärnan och nervsystemet. Flera studier tyder på att lingon kan bidra till att skydda hjärnceller och dämpa inflammation, något som är särskilt intressant i samband med Parkinsons sjukdom.
Lingon (Vaccinium vitis-idaea) växer vilt i barrskogar och myrmarker över hela norra Europa, Asien och Nordamerika. I Sverige har bären varit en naturlig del av floran sedan istiden, särskilt i norra och mellersta delarna av landet.
Förr i tiden konserverades lingon i vattenkärl som ”vattlingon”, tack vare deras låga pH och naturligt konserverande bensoesyra. De användes mot feber, förstoppning och urinvägsbesvär, och även bladen togs tillvara – torkade kunde de användas som örtte.
Lingon har en stark plats i nordisk matkultur. De används både i söta och salta rätter, till exempel:
Lingon är näringsrika och innehåller bland annat:
Flera av dessa ämnen har visat positiva effekter på kroppens celler i laboratoriestudier. De kan bland annat skydda mot oxidativ stress, minska inflammation och påverka tarmfloran positivt – faktorer som alla har koppling till hjärnans funktion.
Lingon kan inte bota Parkinsons sjukdom, men forskningen pekar på flera potentiellt gynnsamma effekter:
Fakta: Tarm-hjärna-axeln
Tarmen och hjärnan kommunicerar via nervsignaler, immunreaktioner och ämnesomsättning. En god tarmflora kan minska inflammation och påverka hjärnans funktion positivt. Lingon, som är rika på fiber och växtämnen, kan stödja goda tarmbakterier.
Polyfenoler är bioaktiva växtämnen som fungerar som antioxidanter i kroppen. De kan minska skadliga fria radikaler, stärka blodkärl och dämpa inflammation.
Lingon innehåller två viktiga typer:
Andra livsmedel med liknande effekter är blåbär, kakao, grönt te och olivolja. Men lingon har ovanligt höga halter.
Lingon, svarta vinbär och hallon är bär med högt innehåll av polyfenoler – växtämnen som visat sig ha antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.
För att bevara näringsämnena bör lingon ätas i så naturlig form som möjligt. Bra alternativ är:
Personer med Parkinson som har sväljsvårigheter eller problem med viktnedgång bör rådgöra med läkare eller dietist innan större kostförändringar.
Sverige är världens största producent av vildväxande lingon. Årligen skördas upp till 382 miljoner kilo. Det är nästan dubbelt så mycket som i Finland, som är näst störst. Lingon exporteras som sylt, frysta bär och hälsoingredienser. En stor del av plockningen sker kommersiellt med hjälp av säsongsarbetare.
Lingon är ett traditionellt och hälsosamt bär med växande forskningsstöd. För dig som vill använda dem i vardagen finns de att köpa färska under hösten, frysta året runt eller som torkade produkter i hälsokostbutiker. De håller upp till en vecka i kylskåp – men kan frysas in direkt och sparas i minst ett år.
De kan inte ersätta läkemedel, men innehåller ämnen som visat sig skydda nervceller, minska inflammation och stödja tarmfloran – faktorer som är viktiga vid Parkinsons sjukdom. Som en del av en varierad kost kan lingon bidra till ett hälsosamt åldrande och en bättre hjärnhälsa.
Rårörda lingon
Ingredienser:
– 5 dl lingon
– 1–1,5 dl strösocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären. Lägg dem i en bunke och rör försiktigt ihop med socker tills det lösts upp. Förvara i en burk med lock i kylskåp. Håller ca 5–7 dagar.
Lingonsylt
Ingredienser:
– 1 liter lingon
– 3–4 dl strösocker
Gör så här:
Lägg de rensade lingonen i en kastrull och koka upp långsamt. Tillsätt sockret och låt sjuda i 10–15 minuter. Skumma av, häll upp på rena glasburkar och förslut. Förvara svalt. Håller flera månader.
Thomas Winberg
Artikelförfattare
Maria Gyllström
Redigering och publicering
Livsmedelsverket. [u.å.]. Livsmedelsdatabasen. Tillgänglig på: www.livsmedelsverket.se
Ryyti, R. et al. (2014). Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) reduces hepatic inflammation and oxidative stress in high-fat fed mice. Journal of Functional Foods, 7, s. 239–247.
Harvard Gazette. (2024) Does Parkinson’s start in the gut? Tillgänglig från: https://news.harvard.edu/gazette/story/2024/12/does-parkinsons-start-in-the-gut-brain-microbiome/ [Hämtad: 29 juli 2025].
Harvard Stem Cell Institute. (u.å.) Parkinson’s Disease. Tillgänglig från: https://www.hsci.harvard.edu/parkinsons-disease-0 [Hämtad: 29 juli 2025].
Li, S., Yuan, S., Wang, K. & Zhao, Q. (2024) ’Effect of Antioxidants on the Gut Microbiome Profile and Brain Functions: A Review of Randomized Controlled Trial Studies’, ResearchGate. Tillgänglig från: https://www.researchgate.net/ [Hämtad: 29 juli 2025].
McGill University Newsroom. (2024) Lab-grown brain cells help uncover new targets for Parkinson’s treatments. Tillgänglig från: https://www.mcgill.ca/newsroom/ [Hämtad: 29 juli 2025].
Mihaila, C., Mircea, E.O., Munteanu, C.C., et al. (2024) ’Health-Improving Effects of Polyphenols on the Human Intestinal Microbiota: A Review’, MDPI, 26(3), s. 1335. Tillgänglig från: https://www.mdpi.com/1422-0067/26/3/1335 [Hämtad: 29 juli 2025].
Parkinson’s UK. (u.å.) Inflammation and Parkinson’s. Tillgänglig från: https://www.parkinsons.org.uk/ [Hämtad: 29 juli 2025].
Reddy, P.H., Reddy, G.P. & Aliev, G. (2021) ’Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases’, PMC, 8(9), s. 1024. Tillgänglig från: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7504512/ [Hämtad: 29 juli 2025].
Saleem, A., Khan, M.S., Ullah, A., et al. (2024) ’Full article: Anthocyanins and Proanthocyanidins: Chemical Structures, Food Sources, Bioactivities, and Product Development’, Taylor & Francis Online, 39(1). Tillgänglig från: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/87559129.2022.2029479 [Hämtad: 29 juli 2025].