Hälsa & livsstil / 2023-03-01

Nyttan med honung – här är tre exklusiva sorter

Honung läker sår, lindrar halsont och tar kål på bakterier. Nyckeln till honungens läkande kraft är mjölksyrabakterier.

Tobias Olofsson, molekylärbiolog vid Lunds universitet, nämnde i en artikel från 2017 att de nyttiga mjölksyrabakterierna i honungen kommer från biets mage, där nektarn förvaras. När bina omvandlar nektarn till honung följer de nyttiga bakterierna med, säger han.

Mjölksyrabakteriens funktion är att skydda honungen från angrepp av jäst, dåliga bakterier och svampangrepp. Men mjölksyrabakterierna är nyttiga för människan också eftersom de kan bilda ämnen som är bakteriedödande. De skapar även ämnen som triggar vårt immunförsvar. I framtiden kan honung till och med komma att användas i stället för antibiotika. Ännu kan inte antibiotikan bytas ut mot honung, men i vår forskning arbetar vi för att mjölksyrabakterierna ska kunna ingå i framtida läkemedel, säger Tobias Olofsson.

Manukahonung
Vildhonung är den honung som anses särskilt rik på nyttiga bakterier. Namnet kommer från de delar av världen där honungen hämtas direkt från biet och konsumeras snabbt, den nyazeeländska manukahonungen är ett exempel. Manukahonungen, en del av maorifolkets, Nya Zeelands urbefolkning, kost- och tradition i hundratals år. Honungen samlas in från en avlägsen del av Nya Zeeland och har unika antibakteriella egenskaper. Manukabusken, har vita till rosenröda blommor och för att klassificeras som Manukahonung skall minst 70% av pollenmängden komma från Manukabusken.

Manukabusken växer främst på Nya Zeeland.

Manukabusken växer främst på Nya Zeeland.

Manukahonungens antibakteriella egenskaper skiljer den från traditionell honung. Dessutom har Manukahonung antivirala, antiinflammatoriska och har antioxidantfördelar. I själva verket har det traditionellt använts för sårläkning, lugnande vid ont i halsen, vid tandförfall och förbättrar matsmältningsproblem.

Manukahonung kostar mellan 1 000–16 000 kronor per kg. Finns i flera olika klassificeringar där MGO Meds 600+ rekommenderas. MGO Meds 600+ kostar 469 kronor för 250 gram. Brittiska forskare har arbetat med manukahonung och kunnat påvisa antibiotiska effekter. Idag används den på brittiska sjukhus av den anledningen. I Skandinavien och Skottland har dock den så kallade ljunghonungen visat liknande egenskaper.

Vildhonung nyttigast
I den vilda honungen finns miljontals nyttiga mjölksyrabakterier av 13 olika sorter. Den odlade honungen innehåller inte mjölksyrabakterier. Det beror på att odlad honung innehåller mer socker och mindre vatten, vilket gör att mjölksyrabakterierna inte trivs i den lika bra som i vildhonung. Även om odlad honung inte innehåller mjölksyrabakterier är den ändå hälsosam. Den innehåller bra ämnen som mjölksyrabakterierna lämnat kvar i honungen, säger Tobias Olofsson. Honung innehåller strax över 80 gram kolhydrater fördelade på närmare 50% fruktos, 30% glukos, strax under 10% maltos och under 2% sucros.

Vår inhemska ljung gillas av bin och blir till ljunghonung.

Honung är nyttigt för:

  • Hjärta kärl
  • Hjärnan
  • Diabetes
  • Magen
  • Huden


Är honung nyttigt för hjärnan?

Tualang honung (djungelhonung från Malaysia) har visat sig vara nyttigt för hjärnan genom att minska risken för neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers, Parkinsons, och Huntingtons. Honung minskar den oxidativa stressen i kroppen.

Tualang honung är honung skapad av det gigantiska honungsbiet, Apis dorsata som bygger sina vaxkakor högt i Tualangträdet. Tualangträdet (Koompassia excelsa ) är ett stort träd som finns i tropiska regnskogar i låglandet i Malaysia. Trädet heter Tualang bara i Malaysia. Träden växer regelbundet över och kan bli 75 m höga, vissa blir över 90 meter.

På grund av det gigantiska honungsbiet är honungen gjord av ett brett utbud av växter, så honungen kan variera i färg – vilket resulterar i vad som kallas svart honung, gul honung eller vit honung, med smak som varierar i bitterhet, sötma, surhet och blommig kvalitet.

Djungel i Malaysia där Tualang-trädet växer.

Varför heter det Tualang honung?
Det gigantiska honungsbiet bildar kammar under trädgrenarna. Ett av träden som de föredrar är Tualangträdet, möjligen för att dessa träd är höga och har släta, hala stammar, vilket gör det svårt för rovdjur att klättra upp.

Hur skördas Tualang honung?
Att samla in honung är ganska svårt – bina kan inte flyttas till bikupor eftersom bina är aggressiva. Honung måste hämtas från kammarna som är mycket högt uppe och den släta stammen gör klättringen till en utmaning. Folket som skördar honungen bygger stegar fästa på stammen. Honungssamlarna utför en ritual innan de påbörjar insamlingsprocessen genom att de klättrar i trädet med pyrande facklor som slås mot stammen på trädet för att distrahera och förvirra bina att angripa eldgnistor snarare än skördaren.

Varför är Tualang honung dyr?
Med tanke på honungens sällsynthet, tillsammans med svårigheterna i att samla in den är det kanske ingen överraskning att Tualang Honey är väldigt dyr, 3-4 gånger dyrare än manukahonungen. En fördel med det höga priset på honung kan dock vara att Tualang-träden är mer värda för sin honung än för sitt virke.

Jujube honung
Sidr Maliki honung, även kallad Jujube Honung från Jemen, är lika känd för sina smakegenskaper och dess terapeutiska egenskaper. Den här honungen är sällsynt. Den produceras i Dawan-regionen mer exakt Hadramawt, en region som är känd för kvaliteten på sin honung. Den kostar 869 kronor för 300 gram.

Thomas Winberg

Källor:
Wikipedia
meds.se
alltomhonung.se
mabra.com
hopphalsa.se