Hälsa, Hälsa & livsstil / 2022-12-02

Är kallduschar positiva för Parkinsons sjukdom?

Jag hörde att kallduschar har en positiv effekt på Parkinsons sjukdom och jag började googla om det finns något vetenskapligt bevis.

Att varje dag ”tvinga sig till att ta en kalldusch” kräver en hel del disciplin och viljestyrka. Den mentala styrkan som det kräver och som man bygger upp, kommer senare att visa sig i andra delar av personligheten och i livet. Efter ett tag kommer det att bli rutin och det blir lättare att uthärda. Man förstärks rent mentalt.

Dessa är påståenden. Det är upp till var och en att bedöma om kallduschar är en njutning. Innan jag går in på själva frågan om kallduschar är positiva för Parkinsons sjukdom så fick jag fram ett antal påstående om kallduschar och här kommer några av dem.

Så kommer man i gång med kallduschar
I stället för ånga, varma duschar så att huden och musklerna blir helt förslappade – så tar man snabba, kalla duschar som spänner och aktiverar varje cell i huden och muskel i kroppen. Det friskar upp och gör oss mer alerta både fysiskt och psykiskt.

Börja lugnt och sänk värmen på vattnet efterhand – man måste alltså inte börja med det kallaste direkt. Om man brukar duscha på morgonen kan man fortsätta som vanligt och bara sänka temperaturen mot slutet.

  • Jobba successivt ner mot kallare temperatur tills duschen har riktigt kallt vatten.
  • Öka tiden efterhand. 2 – 3 minuter är ett bra mål att sikta mot men när man väl kan göra detta kan man stå ännu längre.
  • Tänk på andningen! Andningen är det som kommer att hjälpa oss att stå kvar en längre tid. Andas djupt och kontrollerat.
  • När man har lärt dig att kallduscha i ett par minuter kan man utmana sig själv att stå kvar ännu längre, 10 minuter eller så. Om man har ett badkar – tappa gärna upp ett kallbad som man i stället lägger sig i.

Kallduschar gör oss mer alerta
Kallduschen resulterar i en intensiv andning, ett pumpande hjärta och ett ökat syreintag. Musklerna spänner sig och energin sprider sig mellan kropp och hjärna.

Kommer man att dra fördelar av sin disciplin i form av energi och vakenhet? Prova ta en kalldusch och se själv!

Kallduschar är en testosteronhöjare
Kalla duschar är ett sätt för att öka testosteron naturligt. Ökningen må vara liten, men ”många bäckar små”. Studier på råttor visar att en 15 minuters värmeökning resulterade i att testosteron sjönk drastiskt.

Kallduschar förbättrar humöret
Att ta en kall dusch är bra terapi för stress, depression och andra negativa känslor. Det kalla vattnet stimulerar utsöndring av noradrenalin (signalsubstans, blodburet hormon, förstadium till adrenalin) i hjärnan.

Kallduschar höjer energinivåerna
Att börja dagen med en kalldusch sätter i gång hjärnan, väcker kroppen och ökar energin. När kroppens nervtrådar känner kylan börjar hjärtat att slå snabbare och stimulerar snabbare andning.

Kallduschar lindrar inflammation
Människor med smärtsamma symtom associerade med inflammation kan få stor lindring om de tar dagliga kallduschar. När venerna dras ihop elimineras gifter från blodomloppet, vilket minskar inflammation i vävnaderna.

Kallduschar stärker immunförsvaret
Kyla utlöser en serie fördelaktiga effekter i kroppen som kopplas till att stärka immunförsvaret. Det förbättrar transporten av näringsämnen och syre i kroppens alla celler.

Kallduschar gynnar lymfsystemet
Lymfsystemet är separerat från blodkärl och är till för att bekämpa patogener (smittämne) och filtrera ut avfall. Lymfvätska innehåller vita blodceller, som spelar en viktig roll i att bekämpa infektioner. Kallduschar utlöser sammandragningar i hela kroppen som gör att lymfvätskan kan flöda friare, och det gynnar i sin tur hälsan. Om denna vätska inte kan transporteras effektivt kan den ansamlas i lemmar och orsaka symtom som negativt påverkar välmåendet.

Kallduschar ger en positiv effekt på sömnen
Kallduschar kan vara en alternativ sömnterapi. främjar en känsla av välmående som gör kroppen avslappnad och framkallar god sömn. Kallduschar snabbar upp återhämtning efter fysisk aktivitet

Kallduschar lindra muskelsmärta och snabbar upp återhämtningsprocessen. De antiinflammatoriska effekterna hjälper till att göra lederna avslappnade samtidigt som smärtor lindras.

Kallduschar främjar avgiftning
Kallduschar hjälper till att främja kroppens naturliga avgiftningsmekanismer vilket eliminerar gifter från blodomloppet och huden.

Kallduschar främjar viktnedgång
Människokroppen innehåller två typer av fett: vitt fett och brunt fett. Vitt fett är typen som byggs upp om man äter för mycket onyttig mat och undviker fysisk aktivitet. Brunt fett är å andra sidan känt som “bra fett” eftersom det genererar värme i kroppen och hjälper till att minska närvaron av vitt fett. Eftersom kalla temperaturer kan aktivera produktionen av brunt fett kan kalla duschar snabba upp en viktnedgång.

Svar på frågan om kallduschar är bra för Parkinsonsjuka – vad säger forskningen?

En finsk studie har undersökt hälsoeffekterna efter fyra månaders regelbundna kallbad/kallduschar. I denna studie mättes deltagarnas hälsa både före och efter undersökningen och man kom fram till följande:

  • Adrenalinet stiger
  • Endorfinerna ökar – ett hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor
  • Dopaminet ökar
  • Kallbad/kalldusch upplevs motverka trötthet och utmattning, förbättrar humöret och stärker självförtroendet
  • Många påstår att kallbad/kalldusch ger en ökad livskvalitet
  • Kallbad/kalldusch gav smärtlindrande effekt
  • Kallbad/kalldusch innebär att blodtrycket sänks, även i vila.
  • Blodcirkulationen ökar.
  • Det finns inget som säger att ta en kalldusch är negativt för Parkinsonsjuka, snarare tvärtom.

Mer forskning inom området kan bidra till en ännu bättre förståelse för hur kallbad/kalldusch påverkar vår hälsa. Tänk på att personer med hjärtsjukdomar eller har ett högt blodtryck bör rådfråga sin läkare innan de kallduschar.

Per Odin, professor i Neurologi, gör följande kommentar:
”Jag kan inte bedöma hur vetenskapligt grundade de saker är som föreslås, men det är ju aktiviteter som är allmänt välgörande och inte skadliga. Så var och en får väl pröva sig fram och se hur det fungerar individuellt. Jag har därför inga ändringar att föreslå. Möjligen kan man lägga till att man inte ska ändra i medicineringen utan att rådgöra med behandlande läkare”. (Detta nämns i slutet på artikeln).

Thomas Winberg

Källor:
kry.se
wikipedia.org
orbital-systems.com
stegforhalsa.se
metromode.se
mabra.com