Nyhetsbrev
Missa inga nyheter! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Du som är medlem och har anmält din e-postadress får automatiskt nyhetsbrevet.
“Aluminiumfåtölj” av Mats Theselius för Källemo, 1990
Mats Theselius är en svensk möbeldesigner som föddes i Stockholm år 1956. Mats far var den berömde konstnären, Pär Andersson (1926 – 2015). Det är kanske härifrån han fått sin talang. Theselius utbildade sig i inredningsarkitektur på Konstfack i Stockholm 1979–1984.
1991 skapade han sin första fåtölj, Älgskinnsfåtöljen. Etsad plåt, karmar i mörkbetsad bok, sits och rygg klädda i älgskinn. Fåtöljen erhöll hederspris på möbelmässan i Köln 1991.
Under åren 1995–1996 var han verksam professor på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. 1997 mottog Mats Theselius Bruno Mathssonpriset och därefter skapade han den välkända fåtöljen Bruno. Bruno har ett stålstativ som finns att välja i flera olika utföranden. Den formgjutna sitsen är klädd i nitat kärnläder från Tärnsjö Garveri, som har bevarat hudens originella struktur vilket gör att lädret kan variera i utseende samt att de har sin egen unika patina som också utvecklas över tid. Fåtöljen Bruno passar bra ensam i en läshörna och kan då med fördel kombineras med fotpallen Bruno. Fåtöljen kan även placeras tillsammans med flera runt ett mindre bord eller mittemot en soffa. Den klassiska designen tillsammans med den industriella looken gör att Bruno passar in i många olika interiörer och stilar.
Under sin framgångsrika karriär har flera av Theselius möbler uppmärksammats och i sin repertoar finns fåtöljerna Aluminium, Inox och Star som alla omfattas av kreativitet, nytänkande design och på olika sätt sticker samtliga ut från mängden.
Mats Theselius står även bakom skåpet National Geographic som utformats med inspiration från tidskriften med samma namn och dess gula färg har stilfullt matchats samtidigt som det rymmer 25 årgångar av tidningen.
Utöver Bruno Mathssonpriset har Theselius mottagit priser som Chair of The Year, Dagens Nyheters designpris och år 2011 blev han invald i Konstakademien. Hans design har medverkat i flera stora utställningar världen över och hans verk omtalas ofta som att ligga i gränslandet mellan design och konst.
En annan fåtölj är ”Theselius”. Rundad stomme i trä klädd med blankpolerad aluminium. Gjutna aluminiumben samt karm i skiktlimmat körsbärsträ. Sits och rygg med brunt skinn.
Hösten 1988 hade Theselius vernissage på sin första egna utställning på konstgalleriet Cupido i Stockholm. Han gjorde möbelkonst och ville visa den på samma sätt som man visar konst. Theselius hade kommit till slutsatsen att, om hans möbler någonsin skulle komma att produceras så skulle han nog få göra det själv. Det enda möbelföretag som han skickade en inbjudan till var Källemo eftersom han tänkte att de var de enda som möjligen skulle kunna vara intresserade av vad han höll på med. Han skrev ”Mr Källemo, Källemo, Källemo” på inbjudningskortet. Källemo-Lundh kom på vernissagen, blev förtjust och ett halvår senare köpte han enligt boken Theselius Aluminiumfåtölj i syfte att producera den. Resten är svensk möbelhistoria.
1991 presenterades National Geographic-skåpet på Milanomässan och gjorde stor succé. Källemo gav Mats Theselius friheten att skapa sina alster och samarbetet har fortsatt – idag är det mången möbelälskare som tackar för det. Förutom nämnd Aluminiumfåtöljen (började produceras 1990) och skåpet bör stolar som El Rey, El Dorado, Ritz, Rex, Bruno, och Chaise Longue (1992) nämnas. På auktion är Theselius verk eftertraktade.
Thomas Winberg
Källa: Nordiska Galleriet, Wikipedia, KällemoYF