Porträtt / 2021-01-08

Muhammad Ali – Den största personlighet idrottsvärlden någonsin har sett

Muhammad Ali

Muhammad Ali knockar Sonny Liston 1965, under deras andra match. Foto: John Rooney / Associated Press

 

Muhammad Ali, född Cassius Clay Jr, föddes 1942 i Louisville i Kentucky, dog 2016 i Scottsdale i Arizona, flerfaldig världsmästare i tungviktsboxning. Ali räknas allmänt som en av alla tiders främsta boxare och är en av de mest berömda idrottsmännen i världen.

Svenska Dagbladet skrev i samband med hans död att han var en fighter och profil både i boxningsringen som utanför och han blev en viktig förkämpe för de färgades rättigheter i USA.

”En gudabenådad idrottsman med ett patos att göra världen till en mer kärleksfull plats att leva på trots paradoxen att hans uttrycksmedel bestod i att slå folk på käften effektivare än någon annan någonsin har gjort”.

Muhammad Alis dagliga liv beskrevs på slutet, efter 32 år med Parkinsons sjukdom, som stillsamt med lättare fysiska övningar och broderande av tavlor för att hålla igång finmotoriken. Ett stillsamt livsuppehållande i väntan på döden för den störste.

När Cassius Clay/Muhammad Ali var som allra störst var han ett hot till och med mot världens största stormakt, USA.

Vägrade gå i krig – sattes i fängelse

Hans vägran att kriga i Vietnam tvingade den amerikanska regimen att slå tillbaka hårt och döma Ali till fem års fängelse.

– Varför ska jag åka 10 000 miles hemifrån för att droppa kulor och bomber på färgade människor i Vietnam när så kallade negrer i Louisville behandlas som hundar och förnekas självklara mänskliga rättigheter, sa Ali och blev en symbol för krigsmotståndet över hela världen.

När han många år tidigare stolt som en tupp kom hem från OS i Rom 1960 med en OS-guldmedalj runt halsen möttes han av USA:s förakt. Han gick in på en hamburgerbar i hemstaden Louisville och möttes av servitrisens ord:

– Vi serverar inte negrer.

Strax efter att han lämnat restaurangen överfölls han av ett gäng vita killar och när han klarat sig från det gick han upp på bron över Ohiofloden och kastade sitt älskade OS-guld i det mörka vattnet. Den politiskt tänkande Cassius Clay, senare Muhammad Ali, var född. Från den stunden blev boxningen en möjlighet att använda för att uppnå något mycket större och viktigare.

Efter OS-segern 1960, här hyllas hemkomne Cassius Clay, 18 år, av studenter hemma i Louisville, USA. OS-guldet hänger runt halsen på mästaren.

Fånge i sin egen kropp

Muhammad Ali var på slutet en skugga av den Ali som engagerade en hel värld under sin storhetstid. Han diagnostiserades med Parkinsons sjukdom 1984 och har sedan dess mest visats upp för världen i för andra utvalda sammanhang, som när han med skakande armar fick tända OS-elden i Atlanta 1996.

Ingen har såklart vetat men Muhammad Ali har förmodligen varit en fånge i sin egen kropp. Oförmögen att beslå världen med dräpande klockrena kommentarer om de orättvisor och idiotier som utspelar sig dagligen. Frågan är hur hans intellekt fungerade? Om han fortfarande tänkte så rasande snabbt som han gjorde när hela världen var hans scen men att han nu inte kunde få ut det ur sig till en publik som dessutom inte längre lyssnade. Kanske hade han bara velat vila och vänta.

Släktingar och barn hade de fem senaste åren innan han dog spekulerat i Alis snart förestående död men Parkinsons sjukdom förändrar livskvalitet mycket mer än den förkortar livslängd.

Gratulerade Obama – hyllades tillbaka

Ali gratulerade Barack Obama till att bli den första afroamerikanska presidenten 2009 och hyllades omvänt från Vita Huset, men frågan som inte är så svår att besvara är såklart om det egentligen är Ali eller organisationen omkring varumärket som skötte alla de rätta utspelen. Muhammad själv hade uppenbarligen sedan länge slutat att komma med giftiga hugg och spetsfundigheter.

Större som människa än som idrottsman

Dagens stora idrottsmän har samma plattform som Muhammad Ali men få är beredda att använda den, förmodligen egoistiskt nöjda med att ha säkrat ett ekonomiskt välstånd livet ut.

Under hela sin karriär tänkte Ali aldrig på sitt eget bästa. Han tog alltid de tuffa matcherna. Backade aldrig i ringen och mötte motståndare och kritiker med tuffhet och välartikulerade argument. Muhammad Ali var kanske en skugga av sitt forna jag under de senaste åren men världen kommer förmodligen aldrig att uppleva en lika stor idrottsman igen.

Därför att även om han är världens störste idrottsman genom tiderna var han ännu större som människa.

– Sväva som en fjäril, sticka som ett bi.

Muhammad Ali

 

Thomas Winberg
thomas@parkinsonskane.se

Källor: Svenska Dagbladet, Aftonbladet

 

Nästa artikel kommer att handla om Orvar Bergmark, fotbollsspelare.