Porträtt / 2021-08-27

Jag tar pulsen på mig själv – Thomas Winberg

Eftersom det är jag som till största delen sätter ihop Nyhetsbrevet och dessutom, åtminstone hittills, skrivit de flesta artiklarna till webbtidningen och till Nyhetsbrevet har det framkommit önskemål om att ni som läsare vill veta vem jag är.

Vem är jag?

Jag är 72 år, ensamstående sedan ett antal år då min sambo omkom i en bilolycka. Den händelsen har präglat mitt liv mer än man kan tänka sig. Ett ögonblicks verk och livet förändras för alltid.
Jag förstår inte hur jag orkade resa mig, men det gick till slut. Idag bor jag med mina två katter i ett gatuhus i Nöden och är aktiv inom Parkinson Skåne, spelar bridge minst en gång i veckan, skriver artiklar och böcker, lyssnar mycket på musik, släktforskar, umgås med vänner och njuter av innergården nästan mitt i Lund.

Jag fick diagnosen Parkinsons sjukdom 2012 men jag är säker på att den visade sig redan 2008. Sjukdomen har hittills varit vänlig mot mig i tolv år men det senaste året märker jag tydligt att jag har blivit sämre. Jag är envis och ger inte upp i första taget.

Min mormor var en förebild för mig och hon sa att det kommer att gå bra för dig i livet om du tänker på tre saker: Du skall vara uppmärksam, omtänksam och generös. Och det är mina tre ledord i livet.

Varför styrelseledamot i Parkinson Skåne?

Några år efter olyckan frågade Hasse Anderberg, vår vice ordförande i Parkinson Skåne, som jag varit arbetskollega med och känt i många år, om jag var intresserad av ett styrelseuppdrag i Parkinson Skåne. Jag var från början tveksam men Hasse stod på sig och sa att jag åtminstone kunde vara med och lyssna på ett styrelsemöte. Jag var med och lyssnade och året därpå blev jag styrelseledamot. Jag hade inte någon direkt arbetsuppgift första året men när Björn Lundgren, kassör, ville trappa ner verksamheten, så tog jag över rollen som kassör.

Hur har rollen som kassör och ledamot i Parkinson Skåne påverkat mig?

Jag har alltid haft en drivkraft att på ett strukturerat och konstruktivt sätt få saker och ting att hända. Så ser jag på mig själv. I början hade jag ett stort stöd av Björn. Jag hade jobbat på bank med kreditgivning till företag i hela mitt liv och kunde det mesta av ett företags resultat- och balansräkning. Men jag hade aldrig skött det praktiska med bokföring. Så det var nytt för mig. Och det var spännande, och är fortfarande spännande, att få ihop ekonomin, göra budget, följa upp budgeten, göra en resultatprognos, ansöka om bidrag med mera. Som kassör är man definitivt spindeln i nätet. Och det är utvecklande och man får många nya vänner på köpet.

Men benämningen kassör är fel. När jag avgår som kassör så bör nästa på posten vara en ekonomiansvarig. Då har vi rätt benämning på rollen.

Men rollen som artikelskribent och utgivare av Nyhetsbrevet är väl inget jag kan något om?

Jag har alltid varit intresserad av att skriva och jag har gett ut två släktböcker och jag håller på med tre andra böcker. Om de blir klara någon gång är inte så viktigt utan det viktiga för mig är att ha projekt på gång. Målet är att åtminstone en bok till skall bli klar till årsskiftet och den heter: ”Vårt kulturarv – de skånska gästgifvaregårdarna och en hyllning till den skånska äggakagan”.
När vi i styrelsen insåg att den tryckta medlemstidningen blev för dyr så beslutade vi att lägga ner den och i stället starta en webbtidning och att månatligen ge ut ett Nyhetsbrev. Jag anmälde mitt intresse att, förutom ekonomiansvaret, även skriva artiklar till webbtidningen och till Nyhetsbrevet och se till att Nyhetsbrevet ges ut första veckan i varje månad. Än så länge fungerar det bra och att få 8,0 i betyg av medlemmarna är betydligt högre än förväntningarna.

Vad händer det närmaste året?

Vi är inne i en spännande period. ParkinsonFörbundet har fått en ny ledning som är betydligt mer intresserade av länsföreningarnas verksamhet än tidigare ledning. De visar också ett intresse för vår webbtidning och Nyhetsbrev. Vårt nya samarbete med MultiPark känns mycket intressant och det kommer under hösten att utkristalliseras vad det kommer att innebära.

Vi har ett mycket bra samarbete med neurologerna på avdelningen för Neurologi i Lund och det skall vi behålla och utveckla.

Vi har tappat 9% av medlemmarna under de senaste 18 månaderna och vi måste satsa på att rekrytera nya medlemmar.

Vi måste också få våra medlemmar att bli mer digitala så att kostnaden för att ge ut Nyhetsbrevet kan minska.

Hur ser jag på min egen roll i styrelsen för Parkinson Skåne?

Att arbeta i styrelsen för Parkinson Skåne har varit och är ett intressant och givande uppdrag men all nedlagd tid har också ett pris. Det kommer inte att fungera lång-siktigt att ha två så pass tunga roller i styrelsen. Min önskan är att vi hittar någon som vill ta på sig rollen som kassör/ekonomi-ansvarig så att jag kan ägna mer tid åt att skriva.

Hur länge tänker jag hålla på?

Ekonomiansvaret vill jag helst att någon ny tar över efter årsstämman 2022 men att fortsätta att utveckla webbtidningen och Nyhetsbrevet kan jag tänka mig två år till.

Avslutning

Det var en svår uppgift att skriva om sig själv. Men nyttig. Prova själva.

Thomas Winberg