Historia, Kultur, Medicin & forskning, Parkinson genom historien, Porträtt / 2021-04-27

Vem var James Parkinson?

James William Keys Parkinson föddes den 11 april 1755 i den dåvarande byn Hoxton i stadsdelen Shoreditch, strax norr om city i London.

 

Dr James Parkinson, 1755 -1824

James var son till John Parkinson (1725-1784) och hans hustru Mary. John var apotekare och kirurg med praktik i hemmet på 1 Hoxton Square i London. James var äldst i en syskonskara på fem.

James började studera medicin 1775 men redan 1771 började han praktisera hos sin far. Han studerade vid London Hospital Medical Collage. Efter sex års studier blev han lärling hos sin far. När James var 29 år, 1784, blev han godkänd som kirurg av City of London Corporation. James var också geolog, paleontolog (vetenskap om för-historiskt liv samt organismers evolution och interaktioner med varandra och deras miljö) och politisk aktivist för folkrörelse och allmän rösträtt.

Den 21 maj 1783 gifte han sig med Mary Dale och de fick åtta barn varav två dog i unga år. Mary Dale Parkinson föddes den 2 september 1757 i Shoreditch i London och hon dog den 5 april 1838 i Shoreditch, 80 år gammal.

Parkinsons hem och kontor på Hoxton Square, London

James Far, John, dog 1784 och då övertog James  praktiken på 1 Hoxton Square som han sedermera delade med sonen John William Keys Parkinson.

James engagerade sig tidigt som politisk aktivist och var ganska radikal. Han publicerade nästan 20 politiska pamfletter om den franska revolutionen och han kritiserade ofta regeringen Pitt och efterfrågade fler sociala reformer.

Mellan 1799-1807 publicerade James Parkinson ett antal artiklar om medicin. James Parkinsons intresse svängde från medicin till natur, speciellt nya område som geologi och paleontologi. 1804 kom första upplagan av Organic Remains of the Former Word, ett försök att klassificera fossiler. Volym två kom 1809 och volym tre 1811.

1817 gav han ut sitt mest kända verk An Essay on the Shaking Palsy i vilken han beskriver ”paralysis agitans” eller ”shaking palsy” som ett neurologiskt tillstånd. Han skilde mellan vilotremor och aktionstremor. James var den första person som systematiskt beskrev sex personer med symptom som kännetecknar Parkinsons sjukdom. Han undersökte tre av dessa sex personerna och de övriga tre iakttog han dagligen på gatan.

Det var den franske neurologen Jean-Martin Charcot som 1872 uttryckte det som Parkinsons Disease men det finns även uppgifter om att det var en skotsk psykolog, Edwards Sanders, som kom med uttrycket 1865.

James Parkinson dog den 21 december 1824, 69 år gammal, av en stroke, endast ca 200 meter från hemmet. Han är begravd på St Leonard´s Church i Shoreditch. Inne i kyrkan finns detta minnesmärke (ovan t v). På ytterväggen på 1 Hoxton Square finns denna skylt. Den ursprungliga fastigheten är riven och en ny är uppförd (ovan t h).

Thomas Winberg

Källor: wikipedia.org, scienceofparkinsons.com, parkinsons.org.uk, parkinsonslife.eu, linkfang.com, vetenskapshalsa.se, lakartidningen.se