Porträtt / 2021-02-04

Orvar Bergmark – en av de största svenska idrottsprofilerna genom tiderna

Orvar Bergmark

Orvar Bergmark – världens bästa högerback i fotboll vid VM 1958 och en av de största svenska idrottsprofilerna genom tiderna – drabbades av Parkinsons sjukdom vid 43 års ålder.

Orvar Bergmark

Orvar Bergmark på omslaget till tidskriften Rekordmagasinet.

Orvar Bergmark föddes i Byske i Västerbotten 1930 och dog i Örebro 2004, var en svensk fotbollsspelare, bandyspelare och senare också förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget 1966-1970. Han spelade i Sveriges fotbollslandslag vid VM 1958 och utsågs till världens bäste högerback. Han spelade 94 A-landskamper i fotboll och 24 i bandy. Han spelade 290 matcher i Allsvenskan och i division 2 i fotboll (varav 143 matcher för Örebro SK). Han var proffs i AS Roma 1962-1964 och spelade också 124 allsvenska matcher i bandy för Örebro. Orvar Bergmark fick Guldbollen 1958 och blev 2003 invald i Svensk fotbolls ”Hall of Fame” som nummer 1.

Fick Parkinson vid 43 års ålder

Orvar drabbades 1973 (43 år gammal) av Parkinsons sjukdom. Den högra armen började darra så till den grad att han var tvungen att hålla fast den med den vänstra handen. Sakta men obevekligt förvandlade sjukdomen honom – från en spänstig, glad, vältalig person – till ett vårdpaket som året innan han dog inte kunde kommunicera, fjättrad vid säng och rullstol, beroende av tillsyn och vård dygnet runt.

Höll modet uppe

Så länge som möjligt motionerade Orvar regelbundet och undvek stress. Hans starka grundfysik hjälpte honom att leva ett rikt liv trots Parkinsons sjukdom.

Orvar Bergmark skrev i sin dagbok följande:

”Att leva med Parkinsons sjukdom är inte lätt men det har sina ljusa stunder också. Tack vare tabletterna har man två kroppar men en själ. Den ena kroppen säger nej, alltid nej, till roliga saker. Låt dig säga ja, ja, ja så att ja blir det dominerande ordet”.

Thomas Winberg
thomas@parkinsonskane.se