Nyhetsbrev
Missa inga nyheter! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Du som är medlem och har anmält din e-postadress får automatiskt nyhetsbrevet.
Parkinson Skåne filmade och direktsände ett seminarium i samband med Världsparkinsondagen den 11 april 2025. Evenemanget ägde rum i aulan på Skånes universitetssjukhus i Lund, med både fysisk och digital närvaro. Moderator Lisa Kirsebom inledde tillsammans med Thomas Winberg, ordförande i Parkinson Skåne. Programmet innehöll fyra föreläsningar om dopaminerga behandlingar, cellterapi, olika typer av Parkinsons sjukdom samt icke-motoriska symtom. Seminariet avslutades med ett panelsamtal och en gemensam handling under temat “Hopp för Parkinson”.
Moderator Lisa Kirsebom och Thomas Winberg, ordförande för Parkinson Skåne
Seminariet öppnades kl. 13.00 med att moderator Lisa Kirsebom hälsade alla välkomna. Thomas Winberg, ordförande för Parkinson Skåne, gav en historisk tillbakablick på James Parkinson och redogjorde därefter för Parkinson Skånes verksamhet.
Winberg lyfte även syftet med Världsparkinsondagen:
✔ Sprida kunskap om behandlingar och forskning
✔ Stärka gemenskapen
✔ Ge hopp inför framtiden
Filip Bergquist föreläser om fördelarna med kontinuerlig dopamininfusion vid avancerad Parkinsons sjukdom.
Filip Bergquist, professor i neurologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, presenterade aktuell information kring dopaminpumpar och infusionsbehandlingar, med fokus på Duodopa (LCIG) och nya subkutana infusioner som Produodopa.
Han belyste hur kontinuerlig dopaminleverans ger stabilare motoriskt svar, reducerade fluktuationer och förbättrade sömn samt livskvalitet. Vid avancerad Parkinsons sjukdom, där traditionell tablettbehandling inte längre ger önskad effekt, kan Produodopa eller Duodopa vara aktuella behandlingsalternativ. Båda metoderna syftar till att ge en jämn tillförsel av läkemedel för att minska symtom och förbättra livskvaliteten.
Produodopa
Produodopa är en ny behandling för Parkinsons sjukdom som bygger på en kontinuerlig 24-timmars subkutan (under huden) infusion av läkemedlet via en pump, kallad Vyafuser. Behandlingen riktar sig till personer med avancerad Parkinsons sjukdom som upplever svårkontrollerade motoriska fluktuationer och där andra behandlingar inte ger tillräckliga resultat.
Duodopa
Duodopa är en gel som innehåller levodopa och karbidopa, som administreras direkt i tunntarmen via en pump. Detta säkerställer en jämn dosering och minskar fluktuationer i symtom som annars kan uppstå vid oral medicinering. Gäller också för patienter med avancerad Parkinsons sjukdom och motoriska fluktuationer (t.ex. ”on-off”-fenomen) som inte längre kan hanteras med traditionella tabletter.
Malin Parmar t h och Kerstin Laurin t v presenterar den senaste forskningen inom stamcellsbaserad behandling för Parkinsons sjukdom.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet, och doktorand Kerstin Laurin redogjorde för pågående och planerade kliniska prövningar av stamcellsbaserad dopaminerga transplanteringsbehandling (STEM PD). De presenterade tidiga säkerhetsdata som visar att cellerna överlever, producerar dopamin och är väl tolererade, samt diskuterade framtida doseskalering och immunologiska aspekter.
De stamcellsbehandlingar för hjärnans sjukdomar som utvecklas i dag går ut på att transplantera celler skapade från stamceller för att ersätta funktionen av de hjärnceller som gått förlorade på grund av neurodegenerativa sjukdomar. Målet är att de transplanterade cellerna ska fungera lika bra som de som normalt finns i hjärnan.
Hittills har strategin byggt på att alla patienter får likadana celler, det vill säga att en och samma cellprodukt ska användas till alla patienter med samma sjukdom. Men neurodegenerativa sjukdomar är heterogena och komplexa, vilket betyder att stamcellsbehandlingar i framtiden bör ta hänsyn till detta för att vara maximalt effektiva för så många individer som möjligt.
Målet är att utveckla helt nya koncept inom stamcellsbehandling. Alla patienter är olika och tanken är att skräddarsy celler och stamcellsbehandlingar för sjukdomar i hjärnan.
Andreas Puschmann förklarar skillnaderna mellan genetiska och atypiska former av Parkinsons sjukdom samt deras kliniska betydelse.
Andreas Puschmann, professor i neurologi vid Lunds universitet, gick igenom de kliniska och genetiska varianterna av Parkinsons sjukdom, inklusive monogena former (t.ex. SNCA, LRRK2, Parkin, PINK1) och atypiska parkinsonismdiagnoser (MSA, PSP, CBD med flera). Han betonade vikten av korrekt diagnos för prognos och behandling.
Insjuknandetidpunkt: yngre än 50 år – äldre än 50 år.
Symtombild: skakningar – inga skakningar, gångpåverkan (fastfrusenhet) – ingendera, överrörelser – inga besvärande överrörelser – inga överrörelser.
Risk för komplikationer: risk för kognitiv nedsättning eller demens, risk för impulskontrollstörningar/dopa-dysregleringssyndromet. Utbredning av den underliggande sjukdomsprocessen i nervsystemet.
Överrörelser är mycket vanligare när Parkinsons sjukdom börjar tidigt i livet. Hypokinesier är ofrivilliga, oregelbundna, ofta vridande överrörelser. Dystonier är samtidigt kontraktion av antagonistiska muskler kring en led. Uppträder under tider med tillräckliga eller höga dopaminerga läkemedelsnivåer. Många av delsymtomen vid Parkinsons sjukdom drabbar inte alla, kan uppträda tidigt eller sent i förloppet, och i olika svårighetsgrader. Insjuknandeåldern spelar en viktig roll.
Per Odin lyfter fram de ofta förbisedda icke-motoriska symtomen vid Parkinsons sjukdom – och deras inverkan på livskvalitet.
Per Odin, professor i neurologi och avdelningschef vid Lunds universitet, belyste vanliga icke-motoriska symtom såsom REM-sömnstörningar, luktbortfall, depression, fatigue, ångest, autonom dysfunktion och impulskontrollproblem. Han underströk att dessa symtom ofta påverkar livskvaliteten mer än de motoriska och att de bör utredas systematiskt med hjälp av NMSS-skalan och behandlas parallellt med dopaminerga läkemedel. (Dessa icke-motoriska symtom kommer att beskrivas i en separat artikel i juni månads nyhetsbrev.)
Dagens föreläsare samlade på scen i ett gemensamt panelsamtal där frågor från publiken besvarades.
Efter föreläsningarna genomfördes ett panelsamtal där åhörarna kunde ställa frågor till samtliga talare om klinisk implementering, patienters vardagliga utmaningar och framtida forskningsinriktningar. Diskussionen lyfte fram vikten av multidisciplinärt samarbete och patientcentrerad vård, samt behovet av fortsatt finansiering för att stödja nya terapier. Panelen bestod av samtliga föreläsare samt representanter från Parkinson Skåne.
Seminariet avslutades med ett gemensamt hopp – en del av initiativet “Hopp för Parkinson”.
Under punkten “Hopp för Parkinson” uppmanades deltagarna att symboliskt hoppa tillsammans, vilket är ett nationellt initiativ för att sprida budskapet om hopp och framtidstro inom Parkinson-communityn. Seminariet avslutades kl. 16.30 med tackord från Lisa Kirsebom och Thomas Winberg.
Hela evenemanget direktsändes och kan ses i efterhand via Parkinson Skånes webbplats; sändningen startade den 11 april 2025 kl. 13.00.
Referenser
– APS Parkinson Skåne: Välkommen till Världsparkinsondagen den 11 april! Se evenemanget live här.
– Parkinsonförbundet: Världsparkinsondagen 11 april 2025
– Programdetaljer och inspelning: APS Parkinson Skåne
– Bergquist F., Continuous subcutaneous foslevodopa/foscarbidopa infusion …
– Mallapaty S., ‘Big leap’ for Parkinson’s treatment …
– Lund University: Update on STEM PD clinical trial …
– Puschmann A., Monogenic Parkinson’s disease and parkinsonism …
– APS Parkinson Skåne: Programöversikt Världsparkinsondagen 2025
– Odin P., Referat del 2: Per Odin …
– APS Parkinson Skåne: Programdetaljer Icke-motoriska symtom …
Thomas Winberg
Artikelskribent
Maria Gyllström
Redigering och publicering