Hälsa & livsstil, Medicin & forskning / 2024-03-03

Män med Parkinsons sjukdom har ett snabbare åldrande av hjärnan än kvinnor

Män med Parkinsons sjukdom uppvisar fler tecken på accelererat åldrande av hjärnan än kvinnor med det neurodegenerativa tillståndet, enligt en ny analys som, enligt forskarna, stärker den befintliga idén att en persons kön spelar en nyckelroll i Parkinsons risk och progression.

Dessa fynd fastställdes av en AI, eller artificiell intelligens-stödd analys av hjärnavbildningsdata – som visade att alla Parkinsonpatienter uppvisade snabbare åldrande av hjärnan i förhållande till friska människor. Men studien visade också att kvinnor överlag har mildare symtom på sjukdomen än män.

”Att ha ’äldre’ hjärnor hos män med Parkinsons sjukdom än kvinnor med Parkinsons sjukdom stöder idén att kön spelar en viktig funktion i sjukdomen, så att Parkinsons sjukdom mekanismen kan vara annorlunda hos män och kvinnor”, skrev forskarna.”Denna studie har potential att bredda vår förståelse för olikheter i hjärnans åldrande mellan könen i samband med Parkinsons sjukdom”, noterade teamet.

Deras studie, Skillnader i hjärnans åldrande mellan könen vid Parkinsons sjukdom publicerades i npj Parkinsons sjukdom.

Hur Parkinsons sjukdom kan påverka könen på olika sätt undersökt i amerikansk studie
Forskare använder AI-baserad modell för att förutsäga hjärnans ålder hos människor. Det är välkänt att kön spelar en viktig roll i utvecklingen och progressionen av Parkinsons sjukdom, där män i allmänhet har en högre risk för tillståndet och har en allvarligare prognos än kvinnor. Mekanismerna bakom dessa skillnader är inte helt kända, men könshormoner som östrogen kan spela en roll.

Hjärnan förändras naturligt med åldern, med strukturella förändringar och vävnadsförlust, eller atrofi, som bidrar till kognitiva försämringar. Studier har visat att hjärnans normala åldrandeprocess förvärras eller påskyndas hos Parkinsonpatienter, men om detta kan skilja sig åt beroende på kön är fortfarande outforskat.

Nu har ett team av forskare från University of Manitoba i Kanada siktat på att utforska denna fråga med en ny AI-baserad analys. Forskarna använde en modell som kallas Brain-PAD – som genererar en poäng som återspeglar en persons hjärnförutspådda ålder minus deras faktiska ålder – för att förutsäga hjärnans ålder baserat på MRI-fynd. Med Brain-PAD innebär en högre positiv poäng att en persons hjärna har åldrats snabbare än förväntat för individens faktiska ålder.

En poäng på 5 betyder till exempel att en persons hjärna uppskattades ha åldrats fem år snabbare än förväntat. Modellen tillämpades på 373 Parkinsonpatienter – bestående av 244 män och 129 kvinnor – som deltog iInitiativ för markörer för Parkinsons utveckling(PPMI), en stor internationell studie av personer både med och utan Parkinson. Dessa patienter jämfördes med en grupp på 105 friska personer.

Hos de friska personerna var den genomsnittliga Brain-PAD-poängen cirka 0, vilket återspeglar en hjärnålder som matchas med den faktiska åldern. Hos Parkinsonpatienterna var poängen däremot betydligt högre, med ett medelvärde på 2,92 år. Det fanns inga könsskillnader i Brain-PAD-poäng bland friska personer, men män med Parkinson hade en signifikant högre genomsnittlig Brain-PAD-poäng än sina kvinnliga motsvarigheter (3,53 jämfört med 1,78 år).

”Detta resultat tyder på att det manliga könet är mer påverkat av sjukdomsaccelererad hjärnatrofi i samband med åldrande vid Parkinsons sjukdom”, skrev forskarna.

Skillnaden bibehölls även när man bara inkluderade en subgrupp på 129 män som matchades med den kvinnliga gruppen för demografiska faktorer och Parkinsonsymtom. Dessa patienter kallades för den propensity score-matchade gruppen.

Förändringar i genaktivitet kan leda till att sjukdomen påverkar könen olika
Accelererad åldrandeprocess i hjärnan ses hos män med Parkinsons sjukdom. Vidare visade det sig att sambanden mellan vissa kliniska symtom vid Parkinsons sjukdom och Brain-PAD-poäng påverkades på liknande sätt av kön. Bland Parkinsonpatienter var större svårighetsgrad av motoriska symtom signifikant associerat med högre Brain-PAD-poäng. Detta samband kvarstod hos manliga patienter, men inte hos kvinnor eller benägenhetsmatchade män.

Sämre kognition var signifikant associerad med högre Brain-PAD-poäng hos män i båda grupperna, men inte hos kvinnor. Könsskillnader observerades också i vissa andra icke-motoriska symtom, nämligen visuospatial funktion och REM-sömnbeteendestörning, där individer fysiskt och verbalt agerar ut levande, ofta obehagliga drömmar medan de sover. Biomarkörerna alfa-synuklein och amyloid-beta för Parkinsons sjukdom var signifikant kopplade till Brain-PAD hos alla Parkinsonpatienter och specifikt hos kvinnliga kontroller, men inte hos män.

Genom att känna igen de accelererade åldersrelaterade förändringarna i hjärnstrukturen kan vi potentiellt upptäcka nya terapeutiska mål… för att minska effekten av Parkinsons sjukdom på hjärnans hälsa och dess progression i denna population. Bland Parkinsonpatienter var förändringar i hjärnans grå substans – som till stor del innehåller nervcellskroppar och nervstödsceller – starkast förknippade med ökande Brain-PAD-poäng, särskilt i hjärnregioner som är associerade med kognition. Återigen var dessa samband starkare hos män med Parkinson än hos kvinnor med sjukdomen.

Förändringar i grå substans i vissa hjärnregioner som är involverade i minne och kognition var knutna till hjärnans åldrande hos friska människor, men inte hos Parkinsonspatienter, ”vilket potentiellt tyder på att den sjukdomsrelaterade degenerationen störde den normala åldranderelaterade degenerationen i detta… område”, skrev forskarna.

Sammantaget avslöjar resultaten ”distinkta mönster som tyder på en accelererad åldringsprocess” hos män med Parkinsons, skrev forskarna. Teamet noterade att det kommer att vara avgörande att förstå dessa skillnader för att kunna utveckla riktade behandlingsmetoder.

”Genom att känna igen de accelererade åldersrelaterade förändringarna i hjärnstrukturen kan vi potentiellt upptäcka nya terapeutiska mål … för att minska effekten av Parkinsons sjukdom på hjärnans hälsa och dess utveckling i denna population”, avslutade teamet.

Av: Thomas Winberg