Hälsa & livsstil, Medicin & forskning / 2024-01-30

Ensamhet kan öka risken för Parkinson inom 15 år

Ensamhet ökar en persons risk att utveckla Parkinsons sjukdom inom 15 år, fann en långtidsstudie av nästan en halv miljon invånare i Storbritannien, vilket stöder samtal om de terapeutiska fördelarna med personligt betydande sociala band.

Detta arbete bidrar till bevis ”för att ensamhet är en betydande psykosocial bestämningsfaktor för hälsa”, skrev forskarna i studien ”Loneliness and Risk of Parkinson Disease”, publicerad i JAMA Neurology i oktober 2023. Ensamhet uppstår när en person känner brist på meningsfulla sociala relationer eller en känsla av tillhörighet. Sådana känslor kan få någon att bli mer känslomässigt känslig, alert och fokuserad på negativa tankar.

”Förutom den känslomässiga belastningen tenderar individer som känner sig ensamma att engagera sig i ohälsosamma livsstilar och har sämre kliniska profiler”, skrev forskarna. Faktum är att ensamhet har kopplats till en ökad risk för neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers och andra relaterade demenssjukdomar.

Ensamhet upptäckt som riskfaktor för Parkinsons sjukdom
Parkinsons tros orsakas av ett antal genetiska och miljömässiga faktorer som samverkar. Medan patienter som känner sig ensamma är mer benägna att ha svårare Parkinsonsymtom, är det oklart om ensamhet kan öka risken för att utveckla sjukdomen. Forskare i USA och Frankrike studerade data som täckte 491 603 vuxna utan diagnos av Parkinsons vid inresa, och deltog i UK Biobank, ett stort hälsoregister över invånare i Storbritannien. Deltagarna varierade i ålder från 38 till 73 år, och drygt hälften (54,4 %) var kvinnor.

Individer, som först bedömdes från 2006 till 2010 och följdes fram till 2021, fick frågan: ”Känner du dig ofta ensam?” och uppmanades att svara antingen ”ja” eller ”nej”. Totalt 91 186 (18,5 %) personer reagerade positivt på känslor av ensamhet. Jämfört med de 400 417 (81,5 %) personer som inte rapporterade sådana känslor, var de som gjorde det yngre, mer benägna att vara kvinnor och ha mindre resurser och mindre benägna att ha en högskoleexamen. De var också mer benägna att vara rökare, fysiskt inaktiva och att ha sämre fysisk och psykisk hälsa. Till exempel var de mer benägna att ha depression eller att ha träffat en psykiater för ångest eller depression.

Under loppet av 15,58 år utvecklade 2 822 personer Parkinsons sjukdom: 2 273 som inte rapporterade ensamhet och 549 som gjorde det. Sammantaget hade de som rapporterade att de var ensamma 1,37 gånger högre risk att utveckla Parkinsons.

Vuxna som diagnostiserats med Parkinsons sjukdom var äldre och hade samsjuklighet
Personer som diagnostiserats med Parkinsons sjukdom var äldre och mer benägna att vara män, att vara före detta rökare, att ha ett högre kroppsmasseindex (ett mått på kroppsfett) och att ha diagnostiserats med diabetes, högt blodtryck, hjärtinfarkt eller stroke. De var också mer benägna att ha träffat en psykiater för ångest eller depression och att ha en högre polygenetisk riskpoäng för Parkinsons, en uppskattning av en persons chanser att utveckla sjukdomen baserat på deras genetiska sammansättning. Efter att ha tagit hänsyn till dessa variabler kvarstod kopplingen mellan ensamhet och Parkinsons, där personer som rapporterade att de kände sig ensamma löpte 25 % högre risk att utveckla sjukdomen.

”Ensamhet var signifikant associerat med en ökad risk för Parkinsons sjukdom oberoende av demografiska och socioekonomiska faktorer, social isolering, genetisk risk och fysisk och psykisk hälsa”, skrev forskarna.

Det kan ta flera år innan typiska motoriska symtom från Parkinsons sjukdom, såsom tremor, stelhet och långsamma rörelser, visar sig. Men vissa tidiga symtom kan uppstå under tiden fram till en diagnos, den så kallade prodromalfasen av sjukdomen. Tvärtemot vad man kan förvänta sig av ett prodromalsyndrom var ensamhet inte kopplat till en ökad risk för Parkinson under de första fem åren, men det var det under de följande 10 åren.

”Det mest troliga … tolkningen är att ensamhet är en riskfaktor för Parkinsons genom olika vägar”, skrev forskarna. Dessa vägar kan inkludera inflammation och interaktionerna mellan kroppens nervsystem och endokrina system, som reglerar ämnesomsättningen, tillväxten, stressreaktionerna och den övergripande balansen av hormoner i kroppen.

”Denna studie lägger till bevis på de skadliga hälsoeffekterna av ensamhet och stöder de senaste uppmaningarna till de skyddande och helande effekterna av personligt meningsfulla sociala kontakter”, avslutade forskarna och noterade att mer forskning behövs för att förklara kopplingen mellan ensamhet och Parkinsons sjukdom.

Av: Thomas Winberg

Källa
Artikel skriven av MD Margarida Maia ”Loneliness may increase person’s risk of Parkinson’s within 15 years”

JAMA Neurology ”Loneliness and Risk of Parkinson Disease”