Musik / 2022-05-16

Musik är för mig en viktig del av livet

När man, som jag har gjort, levt med Parkinson i 14 år så är man trött på honom. Det är bra att kunna fly till något när Parkinson är för påträngande och detta något är för mig musiken. Jag har skrivit om detta tidigare att jag tillsammans med fyra andra gubbar bildade en musikförening för knappt 3 år sedan. Och det kan jag verkligen rekommendera. Det ger så mycket input till musik som man kanske inte lyssnar till varje dag. Och inte minst viktigt är den sociala kontakten.

Vi är 5 personer och vi är hemma hos varandra. Vi träffas 6–7 gånger om året. Värden bjuder på mat och dryck och spelar sedan upp låtar som värden har valt ut. Det kan vara som ett quiz, det kan vara olika artister, det kan vara 60-tals låtar, det kan vara blues, det kan vara klassisk musik eller dansbandsmusik. Variationen är oändlig, känns det som. Jag ska nu presentera tre artister som ni kanske inte har hört talas om och för mig har alla tre ett högt underhållningsvärde.

Karen Lovely

Karen Lovely är en amerikansk bluessångare (spelar även elgitarr) och kompositör. Hon har hittills släppt fem album. Karen Lovely var 2016 nominerad till Blues Musics Awards som Contemporary Blues Female Artist of the Year. Lyssna och njut av denna härliga artist med en röst som ger mig rysningar.

Rekommenderade låtar att börja lyssna på är:

  • Fish Outta Water
  • Too Little, Too Late
  • Under the Midnight Sun
Tony Carey

Tony Carey 2016 i Hamburg. Foto: Frank Schwichtenberg

Tony Carey är en amerikansk sångare, kompositör och producent som sedan slutet av 1970-talet merparten av året bor i Tyskland. Han behärskar flera instrument som keyboard, piano, gitarr, basgitarr och sång. Tony Carey startade sin karriär i gruppen Rainbow som keyboardist. Han har släppt många soloplattor men även plattor under namnet Planet P Project. Carey har också gjort en del filmmusik och har producerat artister som Joe Cocker, John Mayall och Chris Norman (Smokie).

Jag har valt ut fem låtar ur hans digra musikskapande:

  • Room with a View
  • A Fine, Fine Day
  • Blue Highway
  • Only the Young
  • Hawkeye Road
Willie Nile

Willie Nile performing in 2010. Photo: Andrea Sartorati

Willie Nile är en amerikansk sångare och låtskrivare. Han har bland annat spelat med Bruce Springsteen. Kritiker säger att Bruce Springsteen ”äger” New Jersey men att Willie Nile ”äger” New York. Här har vi alltså en stor musikartist till. Han har hittills gett ut 14 album och 1999 blev albumet Beautiful wreck of the World vald till ett av årets tio bästa album. 2006 släppte han Streets of New York. En känd kritiker, Jay Cocks, skrev så här:

”This record is a head-twister and heart-wrencher, it’s rock and roll at it’s best. It´s New York at it’s best. And there’s nothing better than that”.

Han har utsetts till den bästa Bob Dylan-tolkaren och jag rekommenderar först två egna låtar och sedan två Bob Dylan-låtar:

  • On the Road to Calvary
  • Vagabond Moon
  • You Ain’t Goin’ Nowhere
  • Blowin’ in the Wind

Thomas Winberg