Musik / 2021-08-24

Presentation av Neil Young

Om de viktigaste åren karriärmässigt – 1966-1995

Inom den amerikanska rockmusiken finns tre giganter som alla kommer att bli legender. Det är Bob Dylan, Bruce Springsteen och Neil Young. Varför är inte Elvis Presley med här? Han är redan en legend men Elvis har inte komponerat någon låt själv och därför faller han bort med mina ögon sett. Det påstås att Neil Young har komponerat ca 1 200 låtar och Bob Dylan ca 600. Antalet komponerade låtar av Bruce Springsteen finns inte noterat.

Neil Young föddes 1945 i Toronto i Kanada. När han var sex år drabbades han av polio och när han var tolv år flyttade han, efter föräldrarnas skilsmässa, med sin mor till Winnipeg, också en stad i Kanada. I Winnipeg spelade hand med flera band innan han 1966, 21 år gammal, flyttade till Los Angeles och bildade bandet Buffalo Springfield tillsammans med bland annat Stephen Stills Deras mest kända låt är ”For What It´s Worth” som släpptes 1966. Låten är komponerad av Stephen Stills. Bandet var aktiva i två år mellan 1966 och 1968 och släppte 3 album. Andra låtar vi kommer ihåg är ”Mr Soul” och ”Kind Woman”.

Neil Young på Woodstockfestivalen 1969.

1969 inledde Neil Young en solokarriär och då hade han värvat Crazy Horse som blev hans kompband under några år. Mellan 1969 och 1971 deltog Neil Young i supergruppen Crosby, Stills, Nash & Young. Deras genombrott kom den 18 augusti 1969 på Woodstockfestivalen. 1970 släppte de albumet Déja Vu, som numera också finns som box. I albumet hörs Neil Youngs ”Helpless”, kanske en av tidernas bästa countrygospel-ballad. Andra låtar som sticker ut är ”Teach Your Children” och ”Almost Cut My Hair”.

1971 släppte de livedubbelalbumet 4 Way Street som innehåller många bra låtar som ”On the Way Home”, ”Chicago” och ”Cowgirl in the Sand”, Fyra starka viljor som drog på olika håll innebar att gruppen upplöstes efter en turné under sommaren 1970. Men de har fortsatt att träffas lite då och då och det har hittills blivit ytterligare 7 album. 1970 gav Neil Young ut sitt tredje album, After the Goldrush, som bland annat innehåller låtarna ”Southern Man”, ”Don´t Let It Bring You Down” och ”After the Gold Rush”.

Det var egentligen först 1972 som Neil Young fick sitt stora genombrott som soloartist när han släppte albumet Harvest (ej att förväxla med Harvest Moon som kom 1979). Här tycker jag att han hittar sin stil som country-rockare. Och han har ett nytt kompband, The Stray Gators. Bästa låtarna är ”Heart of Gold”, ” Old Man” och ”The Needle and the Damage Done”.

Resten av 1970-talet var en blandad kompott med nya album, nya turnéer, nya konstellationer och återförening med kompbandet Crazy Horse. Personliga problem (bland annat dåligt samvete för gitarristen Danny Whittens överdos) påverkade kvaliteten på låtar. 1979 ger han ut albumet ”Live Rust” med bra inspelningsteknik och med en bra blandning av nya och gamla låtar.

1980-talet präglas mycket av experimentlystnad av olika slag och jag tappade stundtals lusten att lyssna på honom. Hans röst blev gapig och skrikig. Det var först 1989 när han gav ut albumet Freedom som det kändes som att han började hitta rätt igen. Låten ”Rockin’ in the Free World” är en av hans bästa låtar.

Albumet Harvest Moon kom 1992.

1990-talet präglas också av nya konstellationer med nya album. Jag tycker att han är som bäst när han är soloartist med ett kompband bakom sig. 1992 kom albumet Harvest Moon som blev Neil Youngs största succé på många år. Här finns med en av mina favoriter, ”Unknown Legend”. Även låtarna ”From Hank to Hendrix”, ”Harvest Moon” och ”Dreamin’ Man” är typiska Young-låtar när han är som bäst.

Under 2000-talet har Neil Young fortsatt med att komponera nya låtar, ge ut nya plattor (ca 150 totalt från starten), turnera och byta konstellationer. Ny turné planeras under 2022.

Det finns mycket mer att skriva om Neil Young och hans musik men våra artiklar får inte bli alltför långa. Slutklämmen är att Neil Young är en formidabel låtskrivare när han är som bäst men jag tycker att han ger ut för mycket dåligt material ibland.

Jag skall slutligen ge mig på att göra en 10-bästa lista och det blir:

1) Heart of Gold
2) Unknown Legend
3) Ohio
4) Rockin’ in the Free World
5) Thrasher
6) Like a Hurricane
7) Old Man
8) Helpless
9) Cowgirl in the Sand
10)From Hank to Hendrix

Jag började med att välja ut 25 låtar och sedan valde jag 10 av dessa och rangordnade dem. Men om en månad hade jag säkert rangordnat dem annorlunda.

Thomas Winberg