Musik, Porträtt / 2021-02-18

Artisten Suzzie Tappers liv med Parkinson

Suzzie Tapper & Karin Wistrand på Winbergs, Vaxholm, Stockholm, juli 2018

Artisten Suzzie Tapper är född 1957 och drabbades av Parkinsons sjukdom omkring 1998. Hon slog igenom i början av 80-talet och blev en stor stjärna på den svenska pophimlen som frontperson i ”Suzzies orkester”. Deras mest kända låt var ”Dansar i månens sken”.

Det var när hon som 39-åring väntade sitt första barn som hon fick de första signalerna om att något inte stod rätt till. Hon kände det som träningsvärk utan feber. Symtomen blev snabbt fler. Suzzie märkte att hon släpade efter något med ena benet och efter att hon fött sitt andra barn började hennes vänstra hand att skaka.

Diagnosen

Först 2003 sökte hon upp en neurolog och efter undersökningar med magnetröntgen i jakt på tumörer, ryggmärgsprov och boreliatest fick hon en första preliminär diagnos, Parkinsons sjukdom.

Suzzie blev chockad och kände sig förnedrad. Hon läste på så mycket hon kunde om sjukdomen och blev bedrövad. Efter diagnosen gled hon in i en depression med enorm ångest. Hon kände det som att hon aldrig skulle kunna bli glad igen och hon bekymrade sig för sina barn.

2005 träffade Suzzie på en psykolog som lärde henne att tänka i bilder och hon började att jobba så smått igen men var sjukskriven till och från. Skakningarna kom och gick, hon var stel i vänster arm, fick lätt kramp i benen och i tårna när hon sov, var ständigt trött och hade ångest.

Bildade Yngre Parkinson

Suzzie Tapper blev sjuk som ung och var därför initiativtagare till Yngre Parkinson. Här deltar hon och Benny Nielsen i en livekonsert till förmån för Yngre Parkinson (2021). Foto: Thomas Winberg.

Suzzie valde att gå ut och berätta att hon drabbats av sjukdomen och det var mycket för att hjälpa andra. Hon ville ge unga Parkinsonsjuka ett ansikte och visa att de inte är ensamma. Hon tog kontakt med Parkinsonförbundet och när hon upptäckte att det inte fanns någon organiserad verksamhet tog hon själv initiativ – och på så sätt bildades Yngre Parkinson.

Suzzie deltog i Melodifestivalen 2008 men efteråt blev hon allt sjukare. Hon blev stel och föga rörlig eller överrörlig och fladdrig men på väg mot förtidspension fick hon en pump inopererad – och ett värdigt liv – en pump som ger henne jämna doser medicin rakt in i övre delen av tunntarmen.

Suzzie i media

2010 sände SVT dokumentären ”Suzzie Tapper – jag har Parkinson” och 2012 visade SVT ”Suzzie Tapper – mitt nya liv med Parkinson” som handlar om hennes behandlings framsteg och återsteg i musikkarriären.

2017 medverkade hon i showen ”Tillbaka till 80-talet” på Göta Lejon i Stockholm. Hennes comeback präglades av ett dystert besked – Suzzie drabbades av en tumör på sköldkörteln. Några år tidigare opererades den ena sidan av sköldkörteln bort.

2018 deltog hon i Melodifestivalen  med låten ”Visst finns mirakel” och året därpå kom det kritikerrosade albumet ”Mirakel”.

I programmet ”Fråga Doktorn” på SVT1 den 15 februari 2021 berättar Suzzie om hur hon lever idag efter 23 år med Parkinsons sjukdom. Jag uppfattar det som att pumpen har inneburit mycket för henne. Dopaminet kommer med jämna doser rakt in i tunntarmen och konkurrerar inte med mat i magsäcken.  I övrigt går det upp och ner och vi som har haft Parkinsons sjukdom ett antal år känner igen hennes beskrivning. Den ena dagen är inte den andra lik och även inom samma dag kan skillnaden vara stor.

Läs också: Skakig inte störd. En konsert till förmån för Parkinsonforskningen

Thomas Winberg
thomas@parkinsonskane.se