Musik, Nyheter / 2021-11-22

Skakig inte störd. En livekonsert till förmån för Parkinson-forskningen

Suzzie Tapper och Benny Nielsen.

Benny Nielsen, initiativtagare till kvällens konsert på Lomma Dansrotunda, hälsade oss varmt välkomna och förklarade bakgrunden till kvällens konsert.

Idén till konserten kom upp när Benny fick diagnosen Parkinsons sjukdom 2017. I samband med att han fick diagnosen skrev han texten till ”The Visitor” som han sedan fick hjälp med musiken till av Nate Harold, f d medlem i USA-bandet Fun. Vi kommer ihåg Fun med hits som ”We Are Young” och ”Some Nights”.

Visitorkören, bestående av drygt 10 körvänner, började konserten med att sjunga ”The Visitor”. The Visitor är Mr Parkinson. Finns på Spotify.

Därefter var det Joyvoicekören, Lomma/Staffanstorp, under ledning av körledaren och sångcoachen Sara Söderström (Chickenhouse Vocal Studio). Joyvoice grundades 2014 av Hanna Rydman och är idag Sveriges största körkursverksamhet. Man finns över hela landet och har över 200 körer med fler än 2 100 deltagare. De sjöng ”Shine a Light”, ” Himlen är oskyldigt blå” och ett Freddy Mercury/Queen-potpurri med låtar som ”Radio Ga Ga”, ”We will Rock You” och ”The Show Must Go On”.

Pickadollas, ett coverband när det är som bäst, består av ett rutinerat gäng musiker från Lomma/Bjärred, den här kvällen förstärkta med sångerskan Suzzie Tapper, känd bland annat för låtarna ”Dansar i månens sken” och ”Vill inte förlora dig” som var stora hits på 80-talet med Suzzies orkester. En annan låt vi minns är ”Visst finns mirakel”, som Suzzie tävlade med i Melodifestivalen 2008.

Suzze Tapper döljer inte att hon har Parkinsons sjukdom. På ryggen på jackan hon har står ”Jag har Parkinsons”. Suzzie drabbades av sjukdomen omkring 1998. De första signalerna kändes som träningsvärk och symtomen blev snabbt fler. Men det var först 2003 som hon fick den första preliminära diagnosen. Den starkaste känslan var att hon bekymrade sig för sina barn. Det finns mycket att skriva om Suzzie men det får bli i ett senare reportage. Suzzie är initiativtagare till Yngre Parkinson.

Cielle, sångerska inom pop och soul, sjöng ett par låtar för oss, hon har hållit på med musik de senaste 18 åren, även skrivit en del egna låtar som är släppta på Spotify. Lyssna gärna på hennes Facebooksida Cielle, eller Instagram ciellesswedenofficial.

Moneymakers är killarna från bland annat Limhamn som spelar  rythm n´blues och rock & roll med rötter i den engelska 60-tals bluesen med låtar av Eric Clapton, Peter Green och John Mayall. Men de spelade även en hel del kända låtar av Chuck Berry, Little Richard och framförallt av Rolling Stones och Creedence Clearwater Revival.

Ett stort tack till dig, Benny, och till dina kollegor, som med stor initiativförmåga arrangerat denna konsert på ett ypperligt sätt.

Alla medel från biljettförsäljningen och mat- och dryckesförsäljningen går till Parkinsons sjukdom i en eller annan form.

Text och foto: Thomas Winberg