Musik / 2020-09-29

Musikcirkeln utvecklar mig och jag kommer närmre mina vänner

Skivomslag, fr övre vänstra hörnet: Cass Elliot (The Mamas & The Papas), Christina Grimmie, Ewa Cassidy, Janis Joplin, Lisa Lopes och Whitney Houston

I ett tidigare nummer av APS skrev jag om mitt musikintresse och hur mycket musiken betyder för mig, inte minst för att hantera och leva med Parkinsons sjukdom.

Jag hörde mig för hos några vänner som jag visste var musikintresserade om vi inte kunde bilda en musikcirkel och de nappade på idén. Vi kom överens om att vi skulle lära oss något nytt om musik och ett syfte är att varje medlem i gruppen skall utvecklas i sin musikkunskap.

Vi har gjort så här:
Vi träffas hemma hos varandra och den som är värd bjuder på något att äta och dricka.
Värden har valt ut sju låtar eller musikstycke som han spelar upp (vi är bara män i denna musikcirkel) och motiverar varför han har valt dem. Det kan vara allt från låtar som har betytt eller betyder något för honom, låtar som han tycker har betytt något för musikens utveckling eller låtar som han tycker platsar av annan anledning. Man kan välja ett tema för de sju låtarna.
Efter varje låt för vi en diskussion om låten och valet av låt och vi för ett enkelt protokoll där vi skriver låtens namn, artist, musik- och textförfattare samt utgivningsår.

Valet av medlemmar kan skifta. I vår grupp är det mest rock- och blues som dominerar men man kan vara en sammansättning av rock-, blues-, jazz-, tradjazz-, klassisk musik-, opera-, operett med mera. Lämpligt antal medlemmar i en musikcirkel är fem till sju personer.


Fördelar med musikcirkel:

Jag har lärt känna mina vänner på ett djupare sätt än innan och vi diskuterar ofta känslor (vilket jag tror är ovanligt mellan män rent generellt) och det kan bero på att musik ofta är känslomässigt laddad.

Jag har utvecklats genom att lyssna på andras musiksmak och höra deras motivering till val av låtar och artisten.

Inte minst viktigt – vi har trevligt på våra träffar och ser genast fram emot nästa.


Nästa gång det är min tur att vara värd kommer jag att välja ett tema och det blir följande: ”Sju kvinnliga artister med fantastiska röster som dog alldeles för unga”. Jag har att välja på Cass Elliot (The Mamas & The Papas), Ewa Cassidy, Whitney Houston, Janis Joplin, Aaliyah, Amy Winehouse, Lisa Lopes, Selena Quinfanilla, Bobby Kristina Brown (Whitney Houstons dotter), Christina Grimmie.

Tveka inte. Starta en musikcirkel och få ett utökat musikintresse och nya vänner. Hör gärna av dig om du har frågor.

THOMAS WINBERG
thomas@parkinsonskane.se