Kultur, Musik / 2021-06-08

Eva Cassidy – en kvinna med en fantastisk sångröst som dog alldeles för ung

När jag i Juli 2007 hamnade på lasarettet i Helsingborg i samband med att min sambo Carina omkom i en bilolycka så kom en vän och besökte mig. Med sig hade han en CD.
”Här får du lite tröstmusik”, sa han.

Jag packade upp paketet och det var CD:n ”Songbird” med Eva Cassidy från 1998. Eva Cassidy var vid det tillfället okänd för mig men sedan den stunden finns hon för alltid i min närhet.

Eva Marie Cassidy, född 2 februari 1963 i Washington D.C och död 2 november 1996 i Bowie, Maryland, var en amerikansk sångerska. Hon sjöng jazz, blues, folkmusik, gospel och pop. Trots sin begåvning var hon under sin livstid mest känd i hemstaden. Först 2001 nådde hennes musik de europeiska listorna.

Eva var extremt blyg och hade svårt att uppträda inför mycket folk. Det var troligtvis därför som hon blev känd först efter sin död.
Eva Cassidy avled av hudcancer 1996, 33 år gammal.

Vi lyssnar på ”Fields Of Gold” – en låt komponerad av Sting. Jag får fortfarande tårar i ögonen när jag lyssnar på Eva Cassidy.

Hennes mest nedladdade låtar på Spotify är ”Fields Of Gold” (Sting-låt) med 47 miljoner nedladdningar, ”Songbird” med 33 miljoner nedladdningar. Nedan kan du lyssna på smakprov från dessa låtar (för att höra hela låten behöver du ett konto på Spotify).

”Time After Time” (Cyndi Lauper/Roy Hyman-låt) med 25 miljoner nedladdningar.

Video med en inspelning av ”Over The Rainbow” (Harold Arlen/Yip Harzburg-låt från 1939) med 22 miljoner nedladdningar. Från ”the Blues Alley jazz supper club” i Georgetown, DC, januari 1996.

 

Av Thomas Winberg