Medicin & forskning, Nyheter / 2024-09-26

Ny experimentell behandling – ALX-001 – går vidare till fas 2-studie

”Allyx Therapeutics går framåt med stark drivkraft för att utveckla ALX-001 som den första sjukdomsmodifierande lilla molekylen någonsin för neurodegenerativa sjukdomar, med två samtidiga säkerhetsstudier på patienter med Parkinsons sjukdom och med Alzheimers sjukdom, vilket tillför viktig information till kunskapsbasen för detta nya terapeutiska tillvägagångssätt,” säger Tim Siegert, PhD, företagets operativa chef och medgrundare, i ett pressmeddelande från företaget.

Vid Parkinsons sjukdom tros förlusten av dopaminproducerande nervceller öka glutamatsignaleringen, en annan signalmolekyl i hjärnan. Glutamataktiviteten medieras via sina egna receptorer, inklusive mGluR5 (se nedan), som har förknippats med förlust av synapser orsakade av felveckade proteiner vid Parkinsons sjukdom. Synapser är de platser där närliggande nervceller kommunicerar. Allyx Therapeutics tillkännagav tidigare i år planer på att starta en fas 2-studie av ALX-001 på personer med Parkinsons sjukdom.

Vad är ALX-001?
ALX-001 är en ny, oralt biotillgänglig terapeutisk substans som utvecklas för neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Det är en tyst allosterisk modulator av mGluR5-receptorn, som selektivt hämmar skadlig aktivering samtidigt som den normala hjärnfunktionen bevaras. Detta gör det möjligt för ALX-001 att skydda synapser (kopplingarna mellan neuroner) utan att orsaka de biverkningar som vanligtvis förknippas med andra modulatorer som riktar sig mot denna receptor.

Prekliniska studier har visat att ALX-001 bidrar till att upprätthålla synaptisk funktion genom att förhindra skador orsakade av felveckade proteiner, såsom amyloid-beta, en nyckelfaktor vid Alzheimers sjukdom. Tidiga kliniska prövningar har visat att det tolereras väl vid olika doser och uppnår effektivt engagemang i hjärnan hos friska äldre vuxna.

Vad är mGluR5?
mGluR5, eller metabotropa glutamatreceptor 5, är en typ av receptor i hjärnan som tillhör gruppen metabotropa glutamatreceptorer (mGluR). Dessa receptorer är involverade i hjärnans svar på neurotransmittorn glutamat, som är en av de viktigaste excitatoriska signalsubstanserna i nervsystemet.

mGluR5 spelar en viktig roll i reglering av synaptisk plasticitet, lärande, minne och kan också vara inblandad i vissa neurologiska och psykiatriska störningar, som schizofreni, ångest och autism.
Forskning kring mGluR5 har också kopplat denna receptor till beroende och neurodegenerativa sjukdomar, vilket gör den till ett potentiellt mål för utveckling av nya läkemedel.

”Jag är glad över att samarbeta med Allyx-teamet när vi ökar förståelsen för hur Parkinsons sjukdom påverkar hjärnan och vad mer vi kan göra för att ge patienterna en verklig effekt”, säger Laurie H. Sanders, PhD, professor i neurologi vid Duke. ”Att undersöka säkerheten hos denna sjukdomsmodifierande lilla molekyl är ett viktigt första steg, och ett som jag är stolt över att vara en del av.”

Data från en öppen fas 1a-studie (NCT04805983) med friska frivilliga visade att ALX-001 var säker och tolererades väl vid engångsdoser från 10 till 200 mg. Det validerade också målinteraktion med mGluR5-receptorer. Behandlingen fortsatte att visa säkerhet och tolerabilitet i en fas 1b-studie (NCT05804383) med äldre vuxna med normal kognition. Doserna 50 mg och 100 mg identifierades för användning i ytterligare studier.

Stöds med stora anslag
ALX-001:s kliniska utveckling stöds med anslag på totalt mer än 20 miljoner dollar från Michael J. Fox Foundation, National Institutes of Health, Alzheimer’s Association och andra. Allyx erhöll en exklusiv global licens för ALX-001 från Bristol Myers Squibb och Yale University.

Om författaren
Patricia Inácio, Med dr Patricia har en doktorsexamen i cellbiologi från University Nova de Lisboa, Portugal, och har varit författare till flera forskningsprojekt och stipendier, samt stora anslagsansökningar för europeiska byråer.

Allyx Therapeutics

 

Thomas Winberg, översättning, bearbetning och redigering
Maria Gyllström, redigering och publicering