Medicin & forskning / 2025-04-01

Vad är psykos och varför händer det?

Ungefär 20–40% av personer med Parkinsons sjukdom utvecklar psykotiska symtom någon gång under sjukdomsförloppet. Psykoser vid Parkinsons sjukdom kan inkludera hallucinationer (oftast visuella) och vanföreställningar. Dessa symtom kan orsakas av sjukdomens påverkan på hjärnan men även av dopaminerga läkemedel som används för att behandla Parkinsons sjukdom.

Här är de viktigaste strategierna:

Utesluta andra orsaker
Innan behandling påbörjas bör läkaren säkerställa att symtomen inte beror på:
→ Infektion (t.ex. urinvägsinfektion)
→  Elektrolytrubbningar, sömnbrist, depression eller ångest andra läkemedel (t.ex. smärtstillande, sömnmedel eller antikolinergika)

Justering av Parkinsonläkemedel
Eftersom dopaminhöjande mediciner kan bidra till psykos, försöker man ofta minska:
→ Antikolinergika (t.ex. biperiden)
→ MAO-B-hämmare (t.ex. selegilin, rasagilin)
→ Dopaminagonister (t.ex. pramipexol, ropinirol)
→ COMT-hämmare (t.ex. entakapon)

Om hallucinationerna fortsätter kan även Levodopa minskas, men detta görs försiktigt eftersom det kan försämra motoriken.

Antipsykotisk medicinering
Vid svåra symtom kan vissa antipsykotiska läkemedel användas, men det är viktigt att välja preparat som inte förvärrar Parkinsons sjukdom. De säkraste alternativen är:
→ Klozapin – Effektivt men kräver regelbundna blodprov pga. risk för agranulocytos.
→ Pimavanserin – Specifikt godkänt för Parkinsonpsykos och påverkar inte motoriken.
→ Quetiapin – Mindre evidens men används ofta pga. färre biverkningar än andra antipsykotika.

OBS! Klassiska antipsykotika som haloperidol och risperidon ska undvikas, då de kan förvärra parkinsonsymtomen.

Icke-farmakologiska åtgärder
→ Minska stress och skapa en lugn miljö.
→ Säkerställ bra sömnhygien.
→ Stöd från anhöriga och vårdpersonal.
→ Kognitiv träning vid lindriga fall.

Individuell behandling
Sjukdomsprogression, läkemedelsanvändning och kognitiv försämring kan öka risken för Parkinsons psykos, även om inte alla drabbas. Även om förebyggande åtgärder inte kan garanteras, kan det bidra till att hålla sig frisk om man har en dialog om det med med sin läkare. Behandlingen av psykos vid Parkinsons sjukdom är en balansgång mellan att bevara motoriska funktioner och samtidigt minska hallucinationer och vanföreställningar. Det är därför viktigt att behandlingen anpassas individuellt.

Att hantera psykos som patient med Parkinsons sjukdom kan vara skrämmande och förvirrande, särskilt om man inte är helt säker på vad som händer. Även om det är förståeligt att känna sig överväldigad  bör man ta mod till sig och veta att det finns steg man kan ta för att stödja sitt mentala välbefinnande och förbättra sin livskvalitet. Våga diskutera symtomen med ditt vårdteam för att få en bekräftad diagnos och orsak och påbörja lämplig behandling.

Thomas Winberg, artikelförfattare
Maria Gyllström, redigering och publicering

 

Källhänvisning:
Läkemedelsboken Behandling av icke-motoriska symtom | Parkinsons sjukdom15 november 2024 — Nedsatt initiativförmåga, ångest och depression · Hallucinationer, förvrängd verklighetsuppfattning · Kognitiv påverkan och funktionsnedsättning.

Internetmedicin Parkinsons sjukdom, översikt – Internetmedicin 11 november 2024 — Studier visar att cirka 4 av 5 personer med nyupptäckt parkinsonism har Parkinsons sjukdom, men parkinsonism förekommer också vid flera …

Neuroregister [PDF] Årsrapport för 2023 Parkinsons sjukdom – Svenska neuroregister I Sverige har sannolikt runt 20 000 individer Parkinsons sjukdom (PS). Huvudsakligen av demografiska skäl tilltar antalet Parkinsonpatienter – man väntar sig …

Socialstyrelsen [PDF] Nationella riktlinjer för vård vid Parkinsons sjukdom – Socialstyrelsen Vid Parkinsons sjukdom ger tillgång till ett multidisciplinärt team patienten möjlighet att förbättra sin funktionsförmåga och en ökad självskattad hälsa.