Medicin & forskning, MultiPark, Nyheter / 2024-12-11

52 miljoner går till att avslöja genetiska faktorer bakom Parkinsons sjukdom

En hjärna med ett digitalt nätverk. Illustration.

Foto: iStock

Av Alexis Luis Bento – publicerad 10 december 2024

En internationell forskargrupp, ledd av Johan Jakobsson vid MultiPark, Lunds universitet, har tilldelats ett anslag på 52 miljoner från Aligning Science Across Parkinson’s (ASAP) i samarbete med Michael J. Fox Foundation för att driva ett forskningsprojekt hur transposoner— ofta kallade ”hoppande gener” — bidrar till neuroinflammation och utvecklingen av Parkinsons sjukdom.

Hoppande gener är delar av DNA som kan byta plats i arvsmassan och utgör nästan hälften av människans genom. Dessa rörliga sekvenser av DNA kan förflytta sig inom genomet och är kända för att påverka olika biologiska processer, ofta med kopplingar till utvecklingen av sjukdomar.

Ett internationellt forskarteam lett av Johan Jakobsson, professor neurovetenskap vid Lunds universitet och föreståndare för Lunds stamcellscentrum, fördjupar sin forskning för att förstå om och varför transposonerna blir onormalt aktiva vid Parkinsons sjukdom och hur de bidrar till sjukdomens utveckling.

”Under den första fasen av vår forskning fann vi indikationer på att transposoner kan aktiveras vid Parkinsons. Det här anslaget ger oss möjlighet att gå vidare och utveckla verktyg för att kontrollera denna aktivitet, något vi hoppas kan leda till nya terapier eller förbättrade diagnostiska metoder i framtiden.”

Globalt, tvärvetenskapligt samarbete
Projektet, som startade för fyra år sedan, samlar experter från hela världen. Johan Jakobsson leder de molekylärbiologiska insatserna och samarbetar med ledande forskare från Danmark, Storbritannien och USA, som alla bidrar med sina specialiserade expertkunskaper.

– Detta samarbete är väldigt värdefullt och har stor potential eftersom det kombinerar klinisk, molekylär och beräkningsbaserad expertis. Det ger oss möjlighet att närma oss Parkinsons sjukdom från flera perspektiv, vilket är nödvändigt när man studerar en så komplex sjukdom, förklarar Johan Jakobsson.

Agnete Kirkeby vid Köpenhamns universitet fokuserar på stamcellsmodeller, Roger Barker vid Cambridge University ansvarar för patientmaterial, och Molly Hammel vid New York University leder den bioinformatiska delen, som är avgörande för att bearbeta stora mängder genetiska data.

Patientprover och bioinformatik kan ge nya insikter
Detta projekt nytta av prover från kliniker och patologer vid Cambridge University. Dessa prover kommer från patienter som studerats under sin livstid, vilket ger en unik möjlighet att kombinera kliniska data med postmortala analyser.

–Vår förmåga att arbeta med detta mänskliga vävnadsmaterial är avgörande. Det ger oss bättre kontroll över datakvaliteten och möjliggör mer exakt forskning, menar Johan Jakobbson.

Det nya bidraget kommer också att stödja utvecklingen av avancerade bioinformatiska verktyg för att hantera de stora mängder genetiska data som forskningen genererar. Dessa verktyg kommer att hjälpa till att identifiera de genetiska mekanismer som driver Parkinsons sjukdom och kan ge insikter som går utöver Parkinsons och in i andra neurodegenerativa sjukdomar.

– Att vara en del av ett så starkt nätverk säger mycket om kvaliteten på det arbete som utförs vid Lunds universitet, noterar Johan Jakobsson. Att arbeta över olika fält och länder är inte utan utmaningar, men det har varit otroligt givande. Tack vare forskningsanslaget från Michael J Fox och ASAP, kan vi se fram emot att gå vidare med nästa fas för ökad förståelse för Parkinsons sjukdom.

 

Johan Jakobsson är professor i neurovetenskap och leder forskargruppen Molekylär neurogenetik vid Lunds universitet.

Johan Jakobssons forskning vid MultiPark (på engelska)
Länk till mer information om Johan Jakobsson forskning i Lunds universitets forskningsportal.