Föreningsnytt, I fokus / 2024-08-30

Referat från Skåneforums möte i Lund den 28 augusti 2024

Skåneforum är träffpunkten där styrelsen för Parkinson Skåne två gånger om året träffar ordförande och en representant från våra lokalföreningar. Träffen i maj äger rum hos någon lokalförening medan träffen i augusti alltid är på Annegården i Lund.

Efter inledande fika hälsade Marie Sjöberg, kassör i Parkinson Skåne, oss välkomna och presenterade dagens program. Monica Vikingsson deltog på mötet och förklarade att hon ställer upp och stöttar styrelsen sedan nuvarande ordförande avgått med omedelbar verkan på grund av hälsoskäl.

Parkinson Helsingborg
Lotta Fredlund och Tommy Franck presenterade Helsingborg med omnejds verksamhet på ett mycket förtjänstfullt sätt. De är 145 medlemmar varav 94 har diagnosen Parkinsons sjukdom. Yngre Parkinson är 31 och äldre 114. Styrelsens intention är att alla styrelsemedlemmar har en arbetsuppgift.

Verksamheten består av månadsträffar och aktiviteter och Helsingborg med omnejd har en diger aktivitetslista men de är inte nöjda med vad de redan gör utan de har planer på fler aktiviteter. Utan att bli alltför detaljerad så vill jag tacka Lotta och Tommy för en mycket bra presentation.

Ekonomi & budget
Därefter övergick vi till programpunkten Ekonomi. Vi erhöll för Parkinson Skånes del resultat 2022, 2023, budget 2024 och resultat 15 augusti. Rubriken var resultatprognos 2024 men den saknades. Jag ger mig i kast med att göra en resultatprognos (gammal siffernisse som har svårt för att låta bli) och då landar vi på ca -30 000 kronor. Men vi väntar på beslut från 3 bidragsansökningar på vardera 50 000 kronor.

Sedan diskuterades budgeten för 2025 och Marie delade ut erforderliga banketter som lokalföreningarna skall skicka till Marie senast den 15 september. Ansökan om bidrag skall skickas till Region Skåne senast den 30 september.

Projekt Social samvaro
Projektet Social samvaro där vi har erhållit 93 000 kronor i bidrag skall redovisas till Marie senast den 30 november. Dock måste ny ansökan om bidrag för Social samvaro skickas senast den 15 oktober. Jag är oerhört tacksam om ni i lokalföreningarna redan nu kan skatta på ett ungefär hur mycket ni tror att ni använder 2024.

Mer samarbete mellan lokalföreningar
Efter lunch utbytte vi erfarenheter, delgav varandra aktiviteter som fungerat bra och som kan rekommenderas. Ett förslag som framkom är att kassörerna eller annan utsedd från lokalföreningarna bildar en workshop och träffas och utbyter erfarenheter och utökar samarbetet mellan lokalföreningarna.

Världsparkinsondagen och internat 2025
Därefter diskuterades Världsparkinsondagen den 11 april 2025 där två föredragshållare är klara samt att ett internat skall genomföras under hösten 2025.

Styrelse- och medlemsrekrytering
Efter fika diskuterades styrelsearbete, styrelserekrytering och medlemsrekrytering. Ett förslag som kommer att diskuteras vidare är möjligheten för lokalföreningarna att delta när Parkinson Skåne har styrelsemöte. Styrelse- och medlemsrekrytering är ett svårt kapitel och här behövs en arbetsgrupp som arbetar fram ett konkret förslag.

Sammanfattning: Innan vi avslutade dagen så fick alla komma med synpunkter på dagen och min uppfattning är att samtliga var nöjda och att man fick någon ny idé att ta med sig hem. En nyckelfråga för mig och hela Parkinson Skåne med lokalföreningar är att styrelsen i Parkinson Skåne måste utökas till minst 7 medlemmar (idag är styrelsen bara 4 medlemmar). Med 7 medlemmar finns möjligheter att driva projekt på ett annat sätt än idag, man kan vara den sammanhållande länken när det gäller workshops med mera.

Thomas Winberg, protokollförare