Hälsa / 2022-04-26

Finns det risk för spelberoende vid Parkinsons sjukdom?

Jag ställde frågan till Per Odin, professor i Neurologi och chef för avdelningen Neurologi vid Skånes Universitetssjukhus, om personer med diagnosen Parkinsons sjukdom löper större risk att bli spelberoende än andra personer?

Per svarade så här:
Patologiskt (onormalt) spelande (spelberoende) ingår (tillsammans med patologiskt köpande, patologiskt ätande, hypersexualitet med flera beteenden) i de så kallade impulskontrollstörningarna. Dessa är vanliga vid Parkinsons sjukdom, särskilt hos patienter som behandlas med dopaminagonister (exempelvis Ropinirol, Pramipexol (Sifrol) och Rotigotin (Neupro).

Behandlingar kan ge impulskontrollstörningar, vilket i en del fall kan få svåra ekonomiska och sociala konsekvenser. Var uppmärksam på problemet, även som anhörig.

Hos dopaminagonistbehandlade patienter har cirka 17% impulskontrollstörningar, varav cirka 5% har problem med spelande. Dessa beteende kan i en del fall få svåra konsekvenser – ekonomiskt och socialt. Uppträder detta hos Parkinsonpatienter, så bör man omedelbart informera behandlande läkare. Denne kommer då att vidta åtgärder, i första hand minska dopaminagonistdosen eller att avsluta behandlingen med dopaminagonist.

Tyvärr märker inte alltid patienten själv att hans/hennes beteende blivit onormalt, och behandlande läkare blir inte informerad. Det är därför viktigt att informera även anhöriga om den här risken när behandling med dopaminagonist startas – så att de kan slå larm om patienten utvecklar problem med sin impulskontroll.

Råd om hur man hanterar ett spelberoende
Vad är ett spelberoende? En person som är spelberoende har förlorat kontrollen över sitt spelande. Då går spelandet ut över viktiga relationer, arbete och ekonomi, och man misslyckas med sina försök att spela. Att vara spelberoende innebär ofta att man spelar igen och igen för att försöka vinna tillbaka det man har förlorat. Översätter vi uppgifterna vi vet (på riksnivå har 2% av befolkningen ett spelberoende och med diagnosen Parkinsons sjukdom ca 5% om man behandlas med dopaminagonister) så har ca 50 av Parkinson Skånes medlemmar ett spelberoende.

Förutom Pers råd så kan kanske mina råd nedan vara till någon hjälp. Lova att du som vet att du är spelberoende eller anhörig till spelberoende att du åtminstone läser detta.

Du vet med dig att du inte kan sluta att spela men du kan kanske göra en förändring av ditt spelande. Mina råd är därför följande:

    1. Ändra strategi på ditt spelande.
      Du har misslyckats med dina försök att sluta spela. Du spelar på måfå och en förlust vill du ta igen i nästa spel och en ytterligare förlust i nästa spel gör att insatserna ökar lavinartat.
    2. Du måste inse att du behöver hjälp men du vill inte gå i samtalsterapi eller dylikt.
      Jag medger att jag spelar på oddset men jag ser det som underhållning för min del och det är med måttliga belopp jag spelar. Vad jag ändå gör är att jag bokför varje spel, ser det som ett företag, gör resultat- och balansräkning. På det här sättet får du stenkoll på ditt spelande. Du gör förluster som tidigare men nu kan du hantera dem.
    3. Det finns ett antal spelsystem på marknaden och jag föreslår, om du inte kan sluta spela, att du sätter dig in i Kellys kriterium.
      Kellys kriterium är en bettingstrategi som innebär att du fattar dina spelbeslut genom matematiska principer i stället för att lita på din instinkt, som visat sig vara fel. Strategin bestämmer också hur mycket du skall satsa. Kellys strategi räknar ut hur stor andel av dina pengar du skall satsa på ett visst resultat vars odds är högre än förväntat. Här kan man sätta ett tak på till exempel 4% av det beloppet du är beredd att förlora. Du sätter kanske av 5 000 kronor till ett spelkonto. Då kan du maximalt satsa 200 kronor på ett spel.

Slutsats
Du kan inte sluta spela men vill ändra din spelstrategi. Agera så här:

    • Använd ditt huvud, inte ditt hjärta
    • Använd dig av en förnuftig spelstrategi – Kellys kriterium
    • För alltid en speldagbok med resultat- och balansräkning
    • Lär dig att hitta spelvärda objekt
    • Hitta din egen metod

Jag är lekman på området spelberoende men jag kan tillräckligt mycket om sannolikheter och spelstrategier för att ge råd. Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp. Samtalet stannar mellan dig och mig även om jag kommer försöka få dig att prata med din läkare.

Du kan också få hjälp från Spelberoendes Riksförbund. De erbjuder bl a självhjälpsmöten och självtester.

Thomas Winberg
thomas@parkinsonskane.se
0703 – 217520
Källa: Spelinspektionen

 

FAKTA

Den svenska spelmarknaden

Spelinspektionen är den myndighet som säkerställer att lotterier, kasinospel och annan spelverksamhet i Sverige utövas lagligt, säkert och tillförlitligt. Spelinspektionen bevakar konsumenternas intresse och ska även medverka till att minska riskerna för de sociala skadeverkningar som spelande kan medföra.

Spelbolag, som erbjuder spel om pengar, måste kontrollera mot spelpaus.se varje gång en person registrerar ett spelkonto, loggar in för spel eller vid utskick av marknadsföring. 30,4 miljoner kontroller görs varje dag mot spelpaus.se.

2021 var nettoomsättningen (spelarnas insatser-vinster) ca 26 miljarder kronor (en ökning med 5% sedan 2020) på den reglerade marknaden, dvs för de spelbolag som har licens, vilket är ett krav sedan 2019. På den oreglerade marknaden beräknas omsättningen till ca 2,4 miljarder kronor.

Övrigt att notera:

    • Genomsnittligt spelar vi som är över 18 år för 3 150 kronor per år. Det finns uppgifter som säger att beloppet är över 4 000 kronor.
    • 75% av de som spelar väljer lotterier och nummerspel
    • 86% spelar hemifrån och på nätet
    • 5% upplever att någon närstående spelar för mycket.
    • 1,7 miljoner personer spelar om pengar varje vecka.
    • Drygt 70 000 personer har valt att stänga av sig från spel om pengar. Av dessa är 58 000 män.
    • Man räknar med att ca 2% av Sveriges befolkning har ett spelberoende.