Hälsa, Hälsa & livsstil, Medicin & forskning / 2023-01-03

Hur nyttig är gurkmeja?

Gurkmeja – rekommenderas som tillskott genom kapslar eller shots eller som extra krydda i matlagning för dess hälsosamma effekter. Men hur nyttigt är det egentligen?

Växten gurkmeja kommer ursprungligen från Sydostasien. Främst finns gurkmejan i södra Kina, Indien, norra Australien och Nya Guinea. Gurkmeja trivs bäst i temperaturer mellan 20 – 30 grader.

Gurkmeja kan antingen användas färsk genom att den skivas eller rivs med i maten vid matlagning. Mer vanligt är dock att roten kokas i 30-60 minuter för att sedan torkas i ugnen. Efter den har blivit helt torr mals gurkmejan till ett fint pulver som kan användas i mat eller som del i en annan krydda. Curry är den mest välkända kryddan som gurkmeja används i och curryn får sin röda färg av gurkmeja. Se recept med gurkmeja sist i artikeln.

Kurkumin är den viktigaste beståndsdelen i gurkmeja, de andra två är desmetoxi-curcurmin (DMC) och bisdesmetoxicurcurmin (BDMC). De är polyfenoler (kemisk ämnesklass som finns i växter) och är källan till gurkmejans gula färg.

Det påstås att kurkurmin har visat sig vara bra vid ledbesvär och artros och kan även motverka andra inflammationer. Den fungerar dessutom som en kraftig antioxidant så den är också bra för immunförsvaret är ett annat påstående.

Inflammationer i kroppen är en följd av att immunförsvaret reagerar på en skada eller ett angrepp och är i sin tur grunden till många hälsoproblem som allergier, magproblem och kroniska sjukdomar

Gurkmeja och dess hälsoeffekter

Enligt ”sakkunniga” behöver man 500 – 1000 milligram curcumenoider om dagen för att få de inflammationshämmande effekterna. En tumregel säger att det går cirka 200 milligram curcumenoider på en tesked färsk eller maldmeja (beroende på källa och ursprung). Enligt rekommendationen är det alltså cirka 3 – 5 teskedar om dagen som gäller. Man får testa dig fram till en mängd som passar ens kropp. Gurkmeja kan ha en laxerande effekt för vissa. Det finns mängder med artiklar på nätet om att gurkmeja är väldigt nyttig och hälsosam. Totalt har det rapporterats om att gurkmeja kan positivt påverka mer än 500 olika sjukdomar.

Det finns inga vetenskapliga studier av rang som bekräftar gurkmejans läkande egenskaper. De kända biverkningarna av gurkmeja är bland annat illamående och ont i magen.

Gurkmejan (Curcuma longa) har använts som ett naturligt läkemedel i tusentals år. Till exempel har man inom ayurveda i Indien kunnat fastställa att gurkmejan används i cirka 4000 år. Till Kina tros den ha kommit någon gång år 700 e.Kr. Både inom den indiska läkekonsten, ayurveda och inom klassisk kinesisk medicin har den flitigt använts tack vare alla sina positiva hälsoeffekter.

Gurkmeja som naturläkemedel

Gurkmejan har inom ayurveda och annan naturlig läkekonst används till många olika sjukdomar och problem. Inom den ayurvediska medicinen används gurkmejan till bland annat:

• Förbättra Matsmältning
• Funktionalitet i leder
• Reglering av blodsocker
• Förbättra leverfunktion
• Förbättra blodcirkulation
• Stärka immunförsvaret
• Motverka inflammation
• Behandling av bett och sår
• Smärtlindring
• Hudproblem
• Förbättrad hjärnfunktion

Vad säger forskningen?

Flera studier har visat på att kurkumin har väldigt starka antiinflammatoriska egenskaper. Kurkumin blockerar en signalsubstans (NF-kB) från att aktivera inflammationen. Kurkumin är så effektiv att den i två olika studier varit nästintill lika effektiv som kommersiella läkemedel. Utan de bieffekter som vanliga läkemedel kan ha på kroppen!

I en annan pilotstudie testades 45 personer som led av ledgångsreumatism (reumatoid artrit). De patienter som behandlades med 500 milligram kurkumin fick bättre resultat än de som behandlades med det antiinflammatoriska läkemedlet diklofenak.

Gurkmeja och cancer

Studier har visat att vissa typer av cancer är lägre i de länder som använder mycket gurkmeja i sin matlagning, men för att bevisa effekterna behövs det fler studier. Det man kunnat se är att långvarig inflammation i kroppen tros vara en av orsakerna till många olika cancertyper. Vidare finns det en del forskning som visar att kurkumin i alla fall i laboratoriet (in vitro) verkar kunna döda cancerceller och förhindra nya cancerceller att utvecklas.

I en annan rapport kunde forskare fastställa att kurkumin kan döda olika typer av cancerceller via flertalet olika mekanismer.

Hjärnfunktion och Alzheimers

Och här får vi väl även räkna in Parkinsons sjukdom Antalet människor med Alzheimers är betydligt lägre i asiatiska länder som får i sig mycket gurkmeja i sin kost.Det finns en del intressant forskning kring gurkmeja, kurkumin och Alzheimers. Forskning har bland annat visat att kurkumin kan förhindra och även bryta upp plack i hjärnan. Forskare i Linköping gjorde en studie på bananflugor med Alzheimers. Resultaten visade att de som matats med kurkumin levde 75% längre än de som inte blivit matade med ämnet. Det krävs mer forskning om detta.

Sammanfattning:
Nyare forskning pekar på hälsoeffekter som gurkmejan kan ha. Det finns mycket forskning som stödjer det den tusenåriga folkmedicinen redan vetat. Samtidigt ser vi fram emot mer forskning inom området.

Recept

Guldmjölk

120 ml valfri mjölk
1 tesked mald gurkmeja eller 1 matsked riven gurkmeja
1 liten bit mald ingefära eller 1/2 tesked torkad ingefära
1/2 tesked kanel
1 nypa färsk-mald svartpeppar (viktig, aktiverar gurkmejan)
1 matsked honung
1 matsked kokosolja
1 tesked vanilj (valfritt)

Gör så här: Värm mjölken till fingervärme och blanda i alla ingredienser. Drick guldmjölken medan den är ljummen. Du kan även göra mer guldmjölk och förvara den i kylskåp. Den håller i cirka fem dagar. Glöm bara inte att värma den när du ska dricka guldmjölken.

Gurkmeja-shot

En annan favorit är en gurkmeja shot. Starta dagen på bästa möjliga sätt eller ta en gurkmejashot tillsammans med maten!

1 dl vatten, färskpressad juice eller osötat kokosvatten
1-2 matskedar färsk riven gurkmeja eller 1-2 teskedar torkad gurkmeja
1 nypa mald svartpeppar
1 matsked citron
1 matsked äppelcidervinäger
1 matsked olivolja eller kokosolja

Allt du behöver göra är att blanda alla ingredienserna, dricka och njuta!

Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404539
https://.nih.gov/pmc/articles/PMC2803035/
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/turmeric
https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/turmeric-and-dementia
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gurkmeja-gav-effekt-mot-alzheimers
https://pdfs.semanticscholar.org/e5ca/b117fca40a6718406aef18eb82c64d5db032.pdf
https://now.tufts.edu/news-releases/turmeric-extract-suppresses-fat-tissue-growth
https://www.medicalnewstoday.com/articles/314306.php
https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/turmeric.php
https://www.livescience.com/63594-turmeric-supplement-liver.html
https://www.mdpi.com/1420-3049/20/2/2728/htm

Thomas Winberg