Hälsa, Hälsa & livsstil / 2024-10-01

Äpple är nyttiga – ät ett äpple om dagen

Äpplen är mycket nyttiga och har flera hälsofördelar. De innehåller många ämnen som är nyttiga, B-vitamin, C-vitamin, antioxidanter, kalium, kostfibrer och kolhydrater. Flera vetenskapliga undersökningar har visat tydliga hälsofördelar med regelbundet intag av äpple.

Här är några av de viktigaste nyttigheterna med äpplen:

Äpplen innehåller mycket antioxidanter, särskilt flavonoider, som hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen och kan minska risken för hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.

Äpplen är en bra källa till både lösliga och olösliga fibrer. Lösliga fibrer, som pektin, hjälper till att sänka kolesterolnivåerna och reglerar blodsockret, medan olösliga fibrer bidrar till en sund matsmältning och förebygger förstoppning.

Tack vare deras innehåll av lösliga fibrer och långsamma kolhydrater kan äpplen bidra till att stabilisera blodsockret och minska risken för typ 2-diabetes.

Fibrerna i äpplen, tillsammans med antioxidanterna, kan förbättra hjärthälsan genom att sänka blodtrycket, minska inflammation och sänka kolesterol. Antioxidanterna bidrar till att skydda och bygga upp våra celler. Särskilt äppelskalet är rikt på antioxidanter och anses ge skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Äpplen har ett lågt kaloriinnehåll men är fiberrika, vilket gör dem mättande. Detta kan hjälpa till med viktkontroll och minska aptiten.

Äpplen innehåller C-vitamin, som spelar en viktig roll i att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot infektioner.

Pektinet i äpplen fungerar som ett prebiotikum, vilket betyder att det hjälper till att främja tillväxten av goda bakterier i tarmen, vilket i sin tur stödjer matsmältningshälsan. Det är särskilt äppelskalet som innehåller olösliga fibrer som stimulerar mat-smältningen och tarmfunktioner och motverkar såväl förstoppning som diarré. De olösliga fibrerna hjälper även levern att minska sin produktion av kolesterol.

Produktionen av saliv stimuleras, vilket sänker bakteriehalten i munnen vilket är bra för tänder och munhygien. Men ät inte äpple som mellanmål eftersom de innehåller syror som fräter på tänderna.

Att äta äpplen regelbundet kan bidra till en bättre hälsa på lång sikt!

 

Glöm inte recept som skånsk äppelkaka, äppelpaj, äppelkompott med kanel, citron och ingefära och äppelsmoothie med kanel.

Thomas Winberg, artikelförfattare
Maria Gyllström, redigering och publicering

Källor:
wikipedia
skanska-energi.se
ica.se
kurera.se