Aktiviteter / 2024-08-02

Jag har skaffat en rullator

Jag har använt käppar ett par-tre år för att hålla balansen, eller obalansen, i styr. Men rullator, nej då. Jag hade alla argument emot.

För en månad sedan märkte jag att jag fick mer och mer ont i ryggen och jag gick framåtböjd och gick nästan på mötande på trottoaren. Så kom det oundvikliga beslutet. Jag köpte en egen rullator (det finns möjlighet att hyra genom kommunen). Och det ångrar jag inte. Jag skall punktvis redovisa hur jag upplever livet med rullator.

  • Ökad rörlighet: En rullator ger stöd och stabilitet, vilket gör det lättare att röra sig både inomhus och utomhus.
  • Minskad fallrisk: Genom att ge extra stöd kan en rullator minska risken för fall och skador, vilket är särskilt viktigt för personer med balansproblem. Jag har inte fallit någon gång men rullatorn ger mig en annan trygghet än käppar.
  • Självständighet: Med en rullator utför jag dagliga sysslor och aktiviteter på egen hand.
  • Förbättrad hållning: Att använda en rullator förbättrar min hållning och minskar belastningen på leder och muskler. Med rullatorn kan jag nu se rakt fram och undviker att gå på mötande.
  • Inbyggd sittplats: Många rullatorer har en inbyggd sittplats, vilket ger dig möjlighet att vila när du behöver, särskilt under längre promenader eller när du väntar på transport. Detta är mycket bra. Det finns även ett ryggstöd som man kan köpa till.
  • Förvaring: Rullatorer har ofta korgar eller väskor där du kan förvara personliga tillhörigheter, vilket gör det lättare att bära med sig saker utan att behöva använda händerna.

Jag kan numera promenera till livsmedelsaffären om jag bara skall handla småsaker. Innan rullatorns tid körde jag bil.

Slutsatsen är enkel. Livskvaliteten ökar med en rullator. Går du och funderar, precis som jag gjorde i tre års tid, så tveka inte. Kom över motståndet och skaffa en rullator. Behöver du hjälp, ta kontakt med en arbetsterapeut eller fysioterapeut i din kommun.

Artikelförfattare: Thomas Winberg