Träning / 2020-09-20

– Jag vill slå ett slag för boxningsträning

Carina Linfeldt i träningstagen

Att jag skulle kliva in i en svettig träningshall med boxningsring, säckar hängandes från taket, fullt med boxhandskar och hopprep hade jag inte kunnat föreställa mig för fem år sedan. Men lika lite kunde jag då föreställa mig att jag ett år senare skulle befinna mig på Neurologens mottagning och få diagnosen Parkinsons sjukdom rakt ställd i ansiktet.

Det gick ett halvår från att jag förstod att någonting inte stämde i min kropp tills jag visste vad det var. Året var då 2015 och jag skulle snart fylla 50 år. Jag bestämde mig för att vara aktiv och hålla sjukdomen ”stången” så mycket det bara gick. När jag startade boxningsträningen sommaren 2017 var jag väldigt nyfiken på vad detta kunde ge. Varje vecka ger jag och andra med mig Mr P en rejäl fight.

Varje träningspass inleds mjukt med uppvärmning där vi går, roterar med armar, sträcker oss, böjer oss och mjukar upp kroppen. Hopprep hör ju till boxningsträning och nu blir man riktigt varm. Kan man inte hoppa finns andra alternativ som att svänga repen och hålla balansen. Sen är det dags att ta på boxhandskar och följa ledarens instruktioner, vilket är en utmaning för både kropp och knopp. På säckarna höjs pulsen rejält. Till sist nedvarvning med övningar på matta för rygg, mage, ben, balans och stretching.

Under hela träningen utgår man från sin egen förmåga och det finns alltid alternativ för individuella begränsningar. Fredrik som leder passet går runt och rättar, visar, påminner och peppar. Jag märker att han har läst på om sjukdomen och kan på så sätt göra övningar som passar oss och förstå vilka svårigheter vi har. Jag får igång mina stela armar och mår så mycket bättre fysiskt och psykiskt efter varje pass. Boxningsträningen ger så mycket för både rörelse, motion och koordination. Framförallt har vi kul under träningen och skrattmusklerna får sitt också.

Många har en anhörig med sig. Jag och maken har detta som ett gemensamt träningspass. Jag rekommenderar verkligen andra med Parkinsons sjukdom att prova boxningsträningen, den passar både män och kvinnor i alla åldrar. Alla är välkomna. Inspirationen är hämtad från Rock steady boxing i USA och från PD Boxningen på Narva Boxningssällskap i Stockholm.