Böcker, Kultur / 2020-09-16

Att vara med i en Bokcirkel är ett roligare sätt att läsa på än att läsa själv

Att vara med i en bokcirkel blir mer och mer populärt och är ett roligt, och ibland lite utmanande, sätt att läsa böcker. Att det dessutom är ett utmärkt sätt att regelbundet få träffa goda vänner på en middag gör ju inte direkt saken sämre.

Var hittar jag andra som vill vara med? Hur sätter jag samman en riktigt bra grupp? 
Det vanligaste sättet att hitta deltagare är att fråga runt bland sina vänner och bland deras bekanta. Fråga på jobbet, fritidsaktiviteten och bland grannarna. Det kan kännas bra att ha folk du känner och tycker om, och som du kan prata fritt och öppet med i boksamtalen. Men det kan också vara spännande att blanda, eller skapa en helt ny grupp. Ju fler olika åldrar, yrken och bakgrunder, desto större bredd i perspektiven och desto fler olika åsikter i diskussionerna. Ibland kan det också vara lättare att hålla fokus på boken om medlemmarna inte känner varandra sedan tidigare, eftersom det är lätt att börja prata om annat om man är gamla vänner. Fundera på vad som skulle passa just dig!

Hur många? 
Antal medlemmar är naturligtvis helt valfritt. Men det kan vara bra att inte vara färre än fyra, eftersom alla kanske inte kan komma alla gånger. Om ni är fler än tio kan det bli svårt för alla att hinna komma till tals.

Grundregler 
Enas gärna om några grundregler för cirkeln innan ni börjar. Försäkra er om att ni vill samma sak med cirkeln, så att inte några har helt andra idéer än de övriga. Tycker ni t ex att det är okej att komma till träffen utan att ha läst boken? Sätt upp några enkla hållpunkter så att alla kan känna sig trygga i vad som gäller.

Bokcirklar med tema 
Att ha en särskild inriktning eller ett tema i cirkeln är kul! Det kan också vara till hjälp när man ska välja i bokfloran. Temat kan vara hur brett eller smalt som helst: engelska deckare, antika klassiker, författare från ett särskilt land, romaner skrivna ett visst år, böcker med gröna pärmar … Bara fantasin sätter stopp! Man kan köra olika teman under olika perioder. Om man väljer ett ämne snarare än en genre, så kan man blanda olika sorters böcker: på temat resor kan ni läsa både romaner och fakta om ämnet. Låt gärna temat inspirera träffarna.

Var och när ses vi? 
Det är vanligt att gå laget runt och ses hemma hos cirkelns deltagare, kanske över en enkel bit mat. Men glöm inte att det finns många alternativ. Att ses på ett café eller en restaurang kan vara kravlöst skönt – inget att förbereda eller plocka undan. Tänk på att välja ett relativt lugnt ställe där ni kan prata ostört och sitta kvar länge. Anpassa tiderna efter medlemmarna: för just er är det kanske lättast att ses på morgonen och diskutera boken över en god frukost? Eller en söndagsbrunch?

Vem väljer bok?
Varva så att en person varje gång väljer nästa bok ni ska läsa. Och lämna aldrig en träff utan att ha bestämt vilken nästa bok blir.

Ambitionsnivå
Se till att alla har ungefär samma ”ambitionsnivå” med bokcirkeln. Träffarna blir t.ex. självklart roligare om alla läst ut boken ni ska diskutera. Och kom överens om innan hur ”seriöst” ni vill diskutera böckerna. För vissa kan det räcka gott med att bara diskutera kort om man tycker om boken eller inte och varför man tycker som man gör medan andra vill diskutera mer i detalj utifrån ett uppsatt diskussionsunderlag. Inget av dessa diskussionssätt är mer rätt än det andra.

Hur länge? 
Sätt av åtminstone ett par timmar. Ni vill kunna diskutera boken i lugn och ro. Och när ni väl kommer igång går tiden fort.

Hur ofta? 
Många cirklar träffas en gång i månaden. Men känn efter vad som känns rimligt för just er och var flexibla. Kanske vill ni ha längre tid om ni väljer en tjock bok? Eller ses kort, ofta och bara läsa några få kapitel per gång?

Boksamtalet

Utse en samtalsledare i förväg 
Det kan vara skönt att ha någon som är förberedd, som har tänkt till lite extra och kan komma med frågor som leder samtalet framåt. Variera ledare från gång till gång.

Utse en som skriver protokoll
Variera protokollförare från gång till gång.

Hur börjar man? Vad handlar boken om?
Ett bra sätt att starta samtalet är att göra en kort inledande runda, där alla får säga bara ett par meningar om boken och ge den poäng på en skala 1–5. På så sätt får alla komma till tals direkt. Poäng är inte nödvändigt, men kul! En annan bra inledning är att alla får välja varsitt citat som man fastnat för och läsa upp det. Eller vilken upplevelse gav boken dig. Hur kändes det att läsa den? Hur skulle du beskriva berättelsen?

Personerna i boken
Vem/vilka är de viktigaste personerna i boken? Är huvudpersoner och bipersoner tydligt tecknade, d v s får ni någon kunskap om personerna utöver utseende, yrke och dylikt? Upplever du dem som sympatiska eller osympatiska?

Miljön
Hur stor betydelse tycker ni att miljön har för handlingen? Lägger författaren stor fokus på miljön eller inte?

En bra början
Slutet i en bok kan man inte göra mycket åt – annat än att ibland kanske reta sig på det. Men om berättelsens början inte är intresseväckande, så slutar många läsa.
Hur fungerar inledningen i boken? Stimulerar den till att läsa vidare – blir ni nyfikna på fortsättningen? Fundera över varför/varför inte?

Vad vet ni om författaren?
Tycker ni att det är viktigt att känna till något om den författare ni läser? Kan ni med ledning av det ni vet om författaren se anledningar till att just den författaren skrivit boken? De personer, den miljö och den tid som skildras?

Sammanfatta läsningen
Vad tyckte du om boken som helhet? Hur har boken påverkat dig? Skulle du rekommendera andra att läsa boken? Varför/varför inte? Det finns inget rätt eller fel, bara olika läsningar. Alla tolkar texten på sitt sätt och allas åsikter är lika mycket värda. Det är bara bra om ni tycker olika – då blir diskussionen mer varierad. Var öppen för andras tankar kring boken och visa nyfikenhet. Kanske upptäcker du själv något nytt.

Inspirationskällor: Bonniers Bokklubb och Akademibokhandeln

Thomas Winberg
thomas@parkinsonskane.se