Kultur, Musik / 2023-07-28

Gospel

Ursprunget till gospelmusiken hör samman med det faktum att ca 20 miljoner afrikaner under 244 år fördes till USA för att tjäna som slavar. Den musik som växte fram under denna tid var spirituals och så kallade ”worksongs”. Gospeln föddes liksom bluesen ur de svartas frihetssånger på bomullsfälten.

Helt klart är att den religion som den vite mannen tvingade på de svarta slavarna, både gav tröst i deras svåra situation och – vilket de vita herrarna säkert inte hade menat – hopp om att bli fria och jämställda. (missa inte dokumentärfilmen nedan)

Uppkomsten av gospelmusiken hör dels ihop med uppkomsten av ragtime, blues och jazz, dels med väckelserörelsen under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet, som bl.a. gav upphov till ett flertal olika svarta pingstkyrkor.

En av dessa församlingar använde redan från början sånger som var enkla i text, melodi och harmoni, men utfördes med melodisk improvisation och invecklade rytmer. Sångledare var predikanter eller pastorer och församlingen svarade med sång, handklapp, dans och rop, vilket krävde en försångare med stark röst! Att sjunga på detta sätt, med försångare och församling, kallas för ”call-and-response”, och är vanligt än idag inom gospel.

Gospel betyder evangelium, som i sin tur betyder ”glatt budskap”, och det är väl just det som är själva kärnan i gospelmusiken. Viss gospel har inte en kristen text utan använder gospelns ”sound”. Flera former av gospel byggs på körer, använder piano, hammondorgel, gitarr, trummor, tamburin och bas.

Gospel i Sverige
Gospeln presenterades för första gången för svensk publik hösten 1966 genom Örebrokören Joybells.
Klicka på länken nedan (Ctrl+musklick) och lyssna på Amazing Gospel – vägen till Sverige, en svensk musikdokumentär från 2023 – 59 minuter.

Amazing Gospel SVT →

Några av mina favoriter:
One – Soweto Gospel Choir
Take Me Back – Andrae Crouch
Someting About The Name Jesus – The Rance, Allen Group
Your Grace And Mercy – Mississippi Mass Choir
Amazing Grace – The Blind Boys Of Alabama
And We´ll Sing – Runrig

Källa: Wikipedia

Thomas Winberg