Kultur / 2024-06-05

Fika enkelt i Skåne i sommar – tips på de bästa caféerna

Flickorna Lundgren på Skäret

Att åka på utflykt med paus för fika hör sommarhalvåret till och något som för de flesta inte kräver några förberedelser. Men har man problem att röra sig kan det vara svårt att fika utomhus på grund av nivåskillnader och röriga miljöer. Här är en lista över kaféer och restauranger i Skåne som är kända för fina charmiga miljöer, god fika och är särskilt tillgängliga för personer som har svårt att gå, inklusive rullstolsburna.

Österlen

Kaffestugan Alunbruket
Plats: Brösarp
Beskrivning: Kaffestugan Alunbruket har anor från 1700-talet och är en del av Alunbruket, Sveriges äldsta alunbruk. Området har en rik historia, och kaffestugan har bevarat mycket av den gamla tidens charm och atmosfär. Den ligger mitt i den skånska naturen, omgiven av skogar och ängar. Kaffestugan är känd för sina hembakade kakor och bullar, serverade med nybryggt kaffe eller te. Här kan man njuta av klassiska svenska bakverk i en genuin och hemtrevlig atmosfär. Inredningen i kaffestugan är rustik och hemtrevlig, med antika möbler och dekorationer som bidrar till den mysiga stämningen. Det är som att kliva tillbaka i tiden och uppleva hur en kaffestuga kunde se ut för flera hundra år sedan.

Det har bra tillgänglighet för rullstolar, inklusive en ramp vid ingången och handikapptoalett.

Olof Viktors i Glemminge

Olof Viktors
Plats: Glemminge
Beskrivning: Beläget i den pittoreska regionen Österlen, är Olof Viktors en perfekt destination för en dagsutflykt. Det omgivande landskapet erbjuder vackra vyer och möjligheter till vandring och sightseeing, vilket kan kombineras med ett besök på bageriet och kaféet. Olof Viktors är känt för sitt fokus på hantverk och kvalitet. Alla produkter bakas från grunden med noggrant utvalda råvaror, vilket ger ett resultat av högsta kvalitet. Här hittar du bröd, bullar, kakor och andra bakverk som är både smakrika och vackert presenterade.

Kaféet har en handikapptoalett och är tillgängligt för rullstolsburna med en ramp vid ingången.

Flickorna Lundgren på Skäret

Kullaberg

Flickorna Lundgren på Skäret
Plats: Skäret, Kullaberg
Beskrivning: ”Flickorna på Skäret” är en känd och omtyckt plats belägen på ön Skäret utanför Kullen i nordvästra Skåne, Sverige. Det är särskilt berömt för sitt charmiga kafé som erbjuder en autentisk fika-upplevelse. Kaféet är känt för sina traditionella, hembakade kakor och bullar, serverade med kaffe i vackra omgivningar. Besökare kan njuta av klassiska svenska bakverk som kanelbullar, prinsesstårta och småkakor, allt bakat enligt gamla recept.

Ramp finns till entrén och handikapptoalett, vilket gör det tillgängligt för rullstolsburna.

Malmö

Lilla Kafferosteriet
Beskrivning: Ett populärt kafé med högkvalitativt specialkaffe och hembakade bakverk. De rostar sitt eget kaffe på plats, vilket ger en unik och färsk smakupplevelse.
Kaféet ligger i en charmig byggnad i centrala Malmö och har en inbjudande och mysig atmosfär. Den hemtrevliga inredningen och de bekväma sittplatserna gör det till en perfekt plats för att koppla av och njuta av en kopp kaffe.

Det finns ramp till entrén och en rymlig handikapptoalett.
Adress: Baltzarsgatan 24, 211 36 Malmö

Slottsträdgårdens Kafé
Beskrivning: Kaféet ligger mitt i den vackra Slottsträdgården, omgiven av grönska, blommor och dammar. Denna rogivande miljö erbjuder en perfekt plats för avkoppling och njutning av en fika i naturen. Slottsträdgårdens Kafé är känt för sitt engagemang för hållbarhet och ekologi. De använder i stor utsträckning ekologiska och närproducerade råvaror, vilket innebär att maten inte bara smakar bra, utan också är bra för miljön. Man erbjuder ett brett utbud av hemlagade och nybakade produkter, inklusive smörgåsar, sallader, soppor, bakverk och tårtor. Allt är gjort med stor omsorg och med fokus på hög kvalitet.

Det är tillgängligt för rullstolsburna och har en handikapptoalett.
Adress: Malmöhusvägen 8, 211 18 Malmö

Lund

Stadsparken Café
Beskrivning: Caféet ligger mitt i Stadsparken, omgiven av grönska, träd och dammar. Denna natursköna miljö erbjuder en avkopplande plats för en fika och gör det enkelt att kombinera ett besök med en promenad eller andra aktiviteter i parken. Kaféet är känt för sina hembakade bakverk, smörgåsar och andra godsaker.

Rymligt och lättillgängligt med gott om platser på uteserveringen.
Adress: Stadsparken, 222 29 Lund

Kulturen Café
Beskrivning:  Kulturen Café i Lund är en del av det större friluftsmuseet Kulturen, vilket gör det till en unik plats för en fika. Inredningen på Kulturen Café speglar ofta den historiska miljön omkring, med antika möbler och en mysig, hemtrevlig atmosfär. Under varmare månader erbjuder kaféet utomhusservering, där besökare kan njuta av sin fika i den vackra trädgården eller på någon av de charmiga innergårdarna. Kaféet serverar varma och kalla drycker, lättare maträtter som pastasallad samt mackor, kakor, bullar och glass.

Byggnaden är tillgänglig med ramper och handikapptoaletter.
Adress: Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund

Helsingborg

Dunkers Kulturhus Café
Beskrivning: Kaféet ligger i Dunkers Kulturhus, ett kulturellt nav i Helsingborg som erbjuder utställningar, föreställningar och olika evenemang året runt. Detta skapar en inspirerande och kreativ atmosfär för besökare. Inredningen på Dunkers Kulturhus Café är modern och stilren, vilket reflekterar kulturhusets arkitektoniska design. Under varmare månader erbjuder kaféet en utomhusservering med utsikt över Helsingborgs hamn och Öresund. Kaféet erbjuder ett urval av högkvalitativ mat och dryck, inklusive smörgåsar, sallader, bakverk och ett brett utbud av kaffe och te. Fokus ligger på färska råvaror och välbalanserade smaker.

Det finns ramper och handikapptoaletter för enkel tillgänglighet.
Adress: Kungsgatan 11, 252 21 Helsingborg

Ebbas Fik
Beskrivning: Ett retro-inspirerat kafé i 50-talsdesign och med goda bakverk och smörgåsar. Nymalet kaffe, smörgåsar och baguetter, bakade potatisar och sallader står på menyn, liksom varma smörgåsar, raggmunk och hemlagade hamburgare. I kakdisken finns ett 40-tal olika kakor att välja mellan, bl a tidstypisk Radiokaka och bärpajer.

Lokalen är rymlig och det finns tillgång till handikapptoalett.
Adress: Bruksgatan 20, 252 23 Helsingborg

Ängelholm

Glass & Våffelstugan i Hembygdsparken
Beskrivning: Ett kafé beläget i den vackra Hembygdsparken. Här erbjuds mängder av glass och mjukglass i olika smaker, liksom våfflor.

Området är lätt att navigera för personer med rörelsehinder och har handikapptoaletter.
Adress: Hembygdsparken, Thorslundsgatan 13, 262 33 Ängelholm

Orangeriet
Beskrivning: Ett mysigt kafé i centrala Ängelholm med god tillgänglighet och en handikapptoalett.
Adress: Järnvägsgatan 11, 262 32 Ängelholm

Tips för att hitta fler tillgängliga ställen:
Recensionssidor och appar: Använd recensionssidor som TripAdvisor och Google Reviews eller appar som Wheelmap för att hitta tillgängliga kaféer och restauranger.
Kontakta stället i förväg: ring eller mejla för att försäkra dig om att deras faciliteter uppfyller dina behov.
Genom att planera och göra lite forskning kan du njuta av din tid på kaféer och restauranger utan att oroa dig för tillgängligheten.

Ha en trevlig fikastund!

Av: Maria Gyllström Sjövik

Källa:
Chat GPT och TripAdvisor