Hälsa & livsstil, Mat / 2024-10-21

Kost vid Parkinsons sjukdom

Föredrag av expertprofessor Charlotte Erlanson-Albertsson på Annegården i regi av Parkinsonföreningen Lund den 17.10.2024.

Det anses numera att Parkinsons sjukdom uppstår via tarmen. Tydliga symtom är näringsbrist, dålig aptit, förstoppning, undernäring. Men vad skall man då äta vid Parkinsons sjukdom?

Rekommendationer
Färsk frukt och färska grönsaker (gärna 500 gram per dag), minst tre färger varje dag av frukt och grönsaker
Nötter
Fisk
Olivolja
Vin
Kalkon
Kokosolja
Färska kryddor
Pressa en citron om dagen och drick juicen

Nyttan med citroner
Citroner är inte bara uppfriskande och goda – de har också en rad hälsofördelar! Här är några av de främsta nyttigheterna med citroner:

  • Citroner är rika på vitamin C, en kraftfull antioxidant som bidrar till att stärka immunförsvaret, skydda cellerna mot skador från fria radikaler och främjar hudhälsa genom att stimulera kollagenproduktionen.
  • De har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. Detta kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och ledinflammation.
  • Citronvatten är populärt att dricka på morgonen eftersom det kan hjälpa till att starta matsmältningen och balansera kroppens pH-värde. Citroner stimulerar produktionen av magsafter och enzymer, vilket kan förbättra upptaget av näringsämnen.
  • Citroner innehåller pektinfibrer som kan bidra till att öka mättnadskänslan och minska hunger, vilket främjar viktminskning. Det sägs även att en god vätskebalans, som citronvatten kan hjälpa till med, är kopplat till bättre ämnesomsättning.
  • Vitamin C och flavonoider i citroner har visat sig ha positiva effekter på hjärthälsan, genom att sänka kolesterolnivåer och blodtryck samt skydda blodkärlens elasticitet.
  • Citroner har naturligt avgiftande egenskaper som kan hjälpa levern att rensa ut gifter ur kroppen. Dessutom fungerar citronsaft som en mild diuretikum, vilket bidrar till att rena njurarna.
  • Vitamin C i citroner ökar upptaget av järn från vegetabiliska källor, vilket är särskilt viktigt för de som följer en växtbaserad kost eller har risk för järnbrist.

Citroner är alltså små kraftpaket av näringsämnen som kan ge din kropp en hälsoboost på flera olika sätt.

Vilka är de nyttigaste grönsakerna för en parkinsonsjuk?
För personer med Parkinsons sjukdom kan en balanserad kost vara viktig för att stödja hälsan och hantera vissa symtom. Även om specifika grönsaker inte botar Parkinsons, finns det vissa som kan vara särskilt fördelaktiga tack vare sina näringsämnen.

Här är några av de nyttigaste grönsakerna:

Bladgrönsaker (spenat, grönkål, mangold)
Dessa är rika på antioxidanter och vitaminer som folat och vitamin K. Antioxidanter kan hjälpa till att skydda hjärnceller från skador.

Broccoli och andra korsblommiga grönsaker (kål, blomkål, brysselkål)
De är rika på fibrer, vitamin C och andra antioxidanter. De kan stödja immunförsvaret och minska inflammation.

Bönor och baljväxter
Fulla av protein och fibrer, dessa kan vara ett bra alternativ för att hålla energin stabil och stödja tarmhälsan, som är viktig för personer med Parkinsons sjukdom.

Rödbetor
Innehåller nitrater som kan förbättra blodflödet till hjärnan och därmed stödja kognitiv funktion.

Morötter och andra rotgrönsaker (sötpotatis, rödbetor)
Morötter är rika på beta-karoten (som omvandlas till vitamin A), vilket kan stödja hjärnans hälsa. Rotfrukter ger också fibrer och viktiga vitaminer.

Paprika (särskilt röd paprika)
Paprika är rik på vitamin C, vilket fungerar som en kraftig antioxidant. Dessutom innehåller paprika viktiga vitaminer som B6 och folat.

Tomater
Rika på lykopen, en antioxidant som har kopplats till hjärnhälsa och skydd mot neurodegenerativa sjukdomar.

Svamp
En bra källa till vitamin D och antioxidanter som kan vara viktiga för nervsystemet och övergripande hälsa.

Allmänna tips:
En diet rik på antioxidanter och fibrer kan vara till hjälp för att minska inflammation och oxidativ stress, vilket är vanligt vid Parkinsons. Att undvika livsmedel som ökar inflammation, såsom raffinerat socker och mättade fetter, kan också vara fördelaktigt. Konsultera gärna en läkare eller dietist för att skapa en individuell kostplan som tar hänsyn till personens specifika behov och medicinska tillstånd.

Vad skall man inte äta vid parkinsons sjukdom?

Frukt i konservburkar (risk för toxiner av burkens aluminium, om burken är skadad eller gammal)
Light läsk (aspartam)
oxkött
läsk
glass
yoghurt
mjölk
ost
pasta

Ett bra alternativ till yoghurt är fjällfil
Fjällfil är nyttigt på grund av dess innehåll av probiotika, protein, och vitaminer som kan bidra till en god matsmältning och hälsa. Här är några skäl till varför fjällfil är fördelaktigt:

  • Probiotika: Fjällfil innehåller levande bakteriekulturer som är bra för tarmhälsan och kan stödja en balanserad tarmflora.
  • Protein: Det har en hög proteinhalt, vilket bidrar till muskelreparation och en längre mättnadskänsla.
  • Kalcium och Vitamin D: Dessa näringsämnen hjälper till att stärka skelettet och förebygga benskörhet.
  • Låg laktoshalt: Fjällfil har en naturligt lägre laktoshalt än vanlig mjölk, vilket gör det lättare för laktosintoleranta att tolerera.

 

 

Charlotte Erlanson-Albertsson, svensk fysiologisk forskare och professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Thomas Winberg, artikelförfattare

Maria Gyllström, redigering och publicering