Hälsa & livsstil, Medicin & forskning / 2024-01-31

Träningsprogram kan lindra sväljproblem vid Parkinsons sjukdom

En forskargrupp i Texas studerar om en behandling som utvecklats för att hjälpa till att återhämta sig från en stroke kan användas som en förebyggande intervention för sväljproblem, dysfagi vid tidig Parkinsons sjukdom.

Sväljproblem kan drabba upp till 80 % av patienterna med Parkinsons sjukdom under sjukdomsförloppet. Tillståndet är ett vanligt symptom vid Parkinsons sjukdom och kan leda till undernäring, uttorkning, kvävning och aspirationspneumoni, en potentiellt livshotande infektion som orsakas av att mat eller vätskor andas in i lungorna istället för att sväljas.

Konsekvenser av undernäring

  • Viktminskning
  • Förlust av proteiner
  • Försämrat immunförsvar

Komplikationer:

  • infektioner
  • försämrad sårläkning
  • ökad sjuklighet och dödlighet

 

Sväljproblem förbättras ofta inte med tillgängliga behandlingar mot Parkinsons sjukdom. Även om beteendeförändringar, såsom kostförändringar, kan hjälpa en del så kan vissa patienter inte följa dem ordentligt eller hålla fast vid dem.

Det är socialt isolerande att inte kunna äta eller dricka någonting. En del av patienterna kan inte ens svälja egen saliv, säger forskarna.

Sväljsvårigheter kan bero på sämre känsel i luftvägarna.

 

Träningsprogram för förbättrad sväljförmåga vid Parkinsons sjukdom
MDTP är ett evidensbaserat träningsprogram för vuxna med sväljproblem. Den kombinerar motorisk kontroll med att bygga muskelstyrka, vilket gör att funktionen förändras. Patienterna övar hemma och deras familjer utbildas så att de kan hjälpa till med metoderna.

MDTP-deltagarna får sin sväljfunktion utvärderad och genomgår en modifierad bariumsväljstudie. Under ett pass arbetar deltagaren och en logoped igenom ett antal mat- och vätsketexturer och konsistenser i samband med sväljövningar och tekniker. Dagliga hemövningar är också en del av programmet.

MDTP utvecklades först för personer som återhämtar sig från stroke. Programmet kan minska sjukhusinläggningar och stress hos Parkinsonpatienter och potentiellt rädda liv, påstår forskarna. De vill visa en skillnad i pre- och postintervention hos patienter med tidig Parkinsons sjukdom som inte har uppenbara svårigheter att svälja, så är den konceptuella bakgrunden att det borde vara mer fördelaktigt för patienter med allvarligare problem.

Behandling av sväljsvårigheter beror på orsaken till den och dess svårighetsgrad. Den kan involvera flera olika metoder.

Här är några generella åtgärder:
1. En läkare kan fastställa diagnos och rekommendera lämplig behandling. Det kan innefatta mediciner för att hantera underliggande orsaker.
2. En logoped kan hjälpa genom att ge övningar och tekniker för att förbättra sväljningsförmågan.
3. En dietist kan anpassa kosten för att göra det lättare att svälja. Det kan inkludera förtunnad mat eller andra konsistensförändringar.
4. Att själv ändra kroppens position under måltider kan underlätta sväljningen. Det kan innebära att sitta upprätt eller luta huvudet på ett specifikt sätt.
5. Andra terapiformer: Beroende på orsaken till sväljsvårigheterna kan andra behandlingar som fysioterapi eller kirurgi övervägas.

Det är viktigt att söka professionell medicinsk hjälp för en individuell bedömning och anpassad behandlingsplan.

Av: Thomas Winberg

Källa
Exercise program may alleviate swallowing problems in Parkinson’s Artikel av Mary Chapman