Hälsa & livsstil, Medicin & forskning / 2024-01-31

Är Afzelin minst lika bra som Levodopa? – visar neuroprotektiv potential i studie

Behandling med Afzelin från ett växtsläkte får liknande effekt som levodopa vid högsta dos.

Afzelin, som finns i vissa växter som till exempel vissa näckrosor och träd, har visat sig ha en mängd olika farmakologiska egenskaper, inklusive antioxidanter och antiinflammatoriska effekter, som kan gynna personer med neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom. En studie publicerades i Saudi Pharmaceutical Journal.

”Denna studie belyser potentialen i att fokusera på naturliga föreningar inklusive Afzelin som möjliga neuroprotektiva medel.”

Bättre motorik, mindre oxidativ stress ses hos behandlade modellråttor
Även om de exakta orsakerna till Parkinsons är ofullständigt förstådda, tros både inflammation och oxidativ stress spela en roll i att driva degenerationen av dopaminerga neuroner. Forskare i Saudiarabien testade effekterna av afzelin i en råttmodell av Parkinsons, med sjukdomen inducerad genom att administrera en dopaminnedbrytande kemikalie som kallas resperin.

Tre grupper av dessa råttor behandlades med afzelin i en av tre doser (5, 10 eller 20 mg/kg) och en fjärde med levodopa, en stöttepelare i Parkinsons behandling som verkar för att öka dopaminnivåerna i hjärnan. En annan grupp av råttor som injicerats med resperin lämnades obehandlade, och friska djur utgjorde en slutlig kontrollgrupp. Ett batteri av standardiserade tester gavs för att mäta råttornas rörlighet och beteende, inklusive rotarodtestet (där djuren måste balansera på en roterande stång) och det öppna fälttestet (som spårar hur djuren beter sig när de placeras i en ny, öppen miljö).

I alla dessa tester visade sjuka råttor markanta avvikelser jämfört med råttor utan Parkinsons, men hos råttor som behandlades med minskade omfattningen av dessa avvikelser signifikant. Resultaten indikerade en dosberoende effekt – det vill säga att högre doser av afzelin ledde till mer uttalade och fördelaktiga förändringar i beteende, med den högsta testade dosen som visade effekter som liknar levodopa i de flesta tester.

”Administreringen av Afzelin visade sig vara effektiv för att förbättra motoriska och kinesi (rörelserelaterade) brister”, skrev forskarna.

Behandlade djur visade också förbättringar på det påtvingade simtestet, som ofta används som ett sätt att mäta depressionsliknande beteenden i rått- och musmodeller. Biokemiska analyser av råttornas hjärnor visade att afzelin signifikant lindrade den sjukdomsinducerade minskningen av dopaminnivåerna och de av relaterade molekyler. Högre doser av växtsläktet ökade också aktiviteten hos Bcl-2, ett protein som är känt för att främja cellöverlevnad.

”Afzelinbehandling förbättrade Bcl-2-uttrycket i striatum, en hjärnregion som påverkas vid [Parkinsons]”, skrev forskarna och noterade att detta ”kan bidra till Afzelins skyddande effekter.”

Högre nivåer av vissa antioxidantproteiner och lägre markörer för oxidativ stress – den typ av cellskador som antioxidanter försvarar mot – potential som ett skyddande medel för att mildra oxidativ skada i hjärnan”, noterade forskarna. Samtidigt som man betonar att ytterligare arbete behövs för att bedöma om Afzelin kan vara till nytta för personer med Parkinsons, ”positionerar studiens resultat Afzelin som ett potentiellt neuroprotektivt medel” som kan vara användbart vid behandling av sjukdomen, avslutade forskarna.

Av: Thomas Winberg

Källa
Artikel av Maria Wexler, MS ”Afzelin, a plant compound, shows neuroprotective potential in study”