Medicin & forskning, Nyheter / 2023-05-07

Är orsaken till Parkinsons sjukdom hittad? Resultaten är betydande

En finländsk forskargrupp har hittat en sannolik orsak till att Parkinsons sjukdom uppstår. Och det är att majoriteten av sjukdomsfallen orsakas av att stammar av Desulfovibriobakterier leder till ett insjuknande. Dessa bakterier sprider sig till människor i huvudsak via omgivningen.

Per Saris, professor vid Helsingfors universitet, säger att resultatet är betydande och att förhoppningen nu är att upptäckten ska kunna leda till att man kan identifiera personer som bär på bakteriestammarna och sedan avlägsna bakterierna.

Resultatet innebär att man kan börja utföra screeningar för att identifiera bakteriestammen och fördriva dem från tarmen. På så sätt kan symtomen eventuellt förebyggas och bromsas.

Per Saris säger vidare att endast 10% av Parkinsons sjukdom kan spåras till ärftliga faktorer.

Thomas Winberg

Källor:
www.hbl.fi
omni.se
tv4.se
svenska.yle.fi
aftonbladet.se