Historia, Kultur / 2024-09-29

Skånska äppelsorter

Ingrid Marie

Ett markant inslag i kulturlandskapet på Österlen är de stora fruktodlingarna kring Kivik. Här odlas merparten av de svenska äpplen som konsumeras i landet. Skåne har en rik tradition av äppelodling och är känt för flera inhemska äppelsorter som trivs i det mildare klimatet i södra Sverige.

Här är några av de mest kända äppelsorterna från Skåne:

Ingrid Marie
Introducerades först i Danmark men odlas flitigt i Skåne. Sorten upptäcktes av en lärare vid namn Johan Emil Pedersen i en trädgård på Fyn, men blev snabbt populär i Skåne.
Söt och saftig med en balanserad syra. Populärt som ätäpple men används också i bakning och matlagning.

Aroma
En korsning mellan ’Ingrid Marie’ och ’Filippa’, utvecklad vid Balsgård i Skåne på 1940-talet. Saftig, söt och aromatisk, med en mild syra. Mycket mångsidig och används både som ätäpple och till must och bakning.

Gyllenkroks Astrakan
En gammal skånsk äppelsort, som tros ha sitt ursprung från 1700-talet. Namnet kommer från släkten Gyllenkrok som var en adelsfamilj i Skåne. Söt och saftig med en tydlig arom. Fruktköttet är vitt och något sprött. Passar bäst som ätäpple.

Ribston
Ursprungligen från England, men sorten har odlats länge i Skåne och anpassats väl till regionen. Rik och söt smak med en komplex arom. Ett utmärkt dessertäpple och kan också användas för att göra cider.

Mio
En nyare äppelsort som utvecklades vid Balsgård i Skåne, även den en korsning med ’Ingrid Marie’. Söt och mild, med en fin balans mellan sötma och syra. Ett bra ätäpple men fungerar också i matlagning och till bakning.

Kim
Ganska nytt svenskt äpple med matt, rött skal. Fast och saftigt kött. Gott till sallader, ugnstekt eller i grytor. Vinteräpple.

Gravensteiner

Gravensteiner
Stort, avlångt äpple med gulgrönt, fett skal som doftar underbart. Krispigt och utsökt i smaken, passar till allt, särskilt till paj. Vinteräpple.

Katja
Medelstort, lysande rött och fett skal med god doft. Gott ätäpple, syrligt med fin sötma. Sent höstäpple.

Rubinola
Relativt nytt äpple från Tjeckien, mycket vackert, glänsande gulrött skal. Hög sötma och syrlighet, mycket gott att äta och att ha till must. Höstäpple.

Signe Tillish
Stort, gulgrönt äpple som ibland kan få en svag rodnad. Utsökt gott ätäpple, passar även till paj. Höstäpple som håller till jul.

Cox orange

Cox Orange
Litet vinteräpple med gulgrönt skal som kan få en lätt rodnad. Gult, gott fruktkött med karaktäristisk smak av nötter och päron.

Dessa äpplen är ett resultat av Skånes långa historia av äppelodling och bidrar till regionens status som ett viktigt äppelcentrum i Sverige.

 

Thomas Winberg, artikelförfattare
Maria Gyllström, redigering och publicering