Kultur, Mat / 2023-05-31

Sol över Gudhjem – en Bornholmsk specialitet

Sol över Gudhjem är en bornholmsk specialitet, ett smörrebröd med rågbröd, rökt sill, rädisor, gräslök och en rå äggula på toppen.

Recept
Ingredienser (4 personer):

Smör till brödet
4 skivor grovt rågbröd
4 salladsblad
4 rökta sillar
4 rädisor i skivor
2 rödlökar i ringar
4 äggulor
1 bunt klippt gräslök svartpeppar och flingsalt

  1. Tag fram 4 stora tallrikar
  2. Bred smör på brödet, lägg sallad på skivorna och en rökt sill per bröd
  3. Lägg ringar av rödlök på toppen (som en kurva) och lägg försiktigt en rå äggula i en lökkurva
  4. Dekorera med rädisor, svartpeppar, flingsalt och gräslök
  5. Till detta dricker man lämpligen en kall Svaneke Classic och en Bornholm Bitter.

Rätten kom till under 2:a världskriget – inte på Bornholm – utan i Köpenhamn av den legendariske smörrebrödskungen Oskar Davidsen. En dag när han kom ut i köket upptäckte han några rökta sillar. Han frågade personalen varför de inte hade blivit sålda och personalen svarade att ingen ville köpa dem för de såg rynkiga och gamla ut. Oskar Davidsen visste hur han skulle använda de rökta sillarna. Smörrebrödet kom till men han saknade ett namn på rätten. Han frågade ett tillfälligt anställt köksbiträde om hon kunde komma på ett namn på rätten. Det kunde hon inte utan hon svarade bara att hon var från Gudhjem på Bornholm. Oskar Davidsen log och tittade på henne och sa: Den skall hetta Sol över Gudhjem.

Trots att rätten tillkom i Köpenhamn så räknas den som en Bornholmsk specialitet. (Det finns även en teori om att rätten uppfanns på Bornholm för mer än 100 år sedan). Rökt sill förknippas med Bornholm men det mesta av sillen som serveras på Bornholm kommer från Norge.

Thomas Winberg

Källor:
Sören P Sillehoved
bornholm.info
wikipedia
mariasmat.nu