Kultur, Musik / 2023-04-24

Marvin Gaye – en av soulmusikens största – sköts till döds av sin far

Soulmusik är en amerikansk musikgenre som utvecklades ur bluesen och gospeln i USA under 1950- och 60-talen och som i sin tur influerat andra musikstilar. Soul är en sammansmältning av två av den mörkhyade befolkningens mest bärande grenar – sakral gospel och profan rythm & blues…

Marvin Gaye var en av soulmusikens största artister genom alla tider. Han föddes 1939 i Washington och blev skjuten till döds av sin far 1984 i Los Angeles. Mer om denna händelse nedan. Hans liv kantades av personliga problem, spruckna äktenskap, skatteskulder och drogmissbruk.

Marvin Gaye förknippas med skivbolaget Motown och dess speciella sound. Hans tenorröst berörde och fängslade. Marvin Gaye var en personlighet, komplicerad och såg världen på sitt speciella sätt.

Marvin Gayes Far var ledare för en kristen förening, House of God, som var mycket konservativ. Marvin började sjunga i kyrkokören men blev snabbt uttagen som solist. Hans instrument var kyrkoorgel, piano och trummor. Marvin och hans far hatade varandra. Hans far var starkt religiös och brutal. Marvin blev misshandlad nästan varje dag och soulmusiken blev en flykt från den olyckliga barndomen.

1961 fick han ett skivkontrakt med Motown och så småningom kom hitlåtarna. Den första var It Takes Two från 1966 tillsammans med Kim Weston och sedan kom hans stora hitlåt tillsammans med Tammi Terell, Ain´t No Mountain High Enough, som är nedladdad 980 miljoner gånger på Spotify. Därefter kom nästa hit I Heard It From The Grapevine.

T v Tammi Terell och Marvin Gaye. T h ”The Soulful Moods of Marvin Gaye”, debutalbumet från 1961.

I början av 1970-talet kom hans album What´s Going On, ett album som tog ställning emot USA:s krig i Vietnam, mot segregeringen och fattigdomen i de svarta ghettona. Albumet blev en succé och räknas som ett mästerverk, en av pop-historiens bästa och mest inflytelserika.

Hans nästa album, Let´s Get It On från 1973 blev också inflytelserik under flera decennier för sitt banbrytande innehåll. Det var ett album fylld av lust och åtrå, helt motsatt albumet What´s Going On.

Under resten av 1970-talet kom ytterligare 3 album som inte blev lika lyckade, enligt musikjournalisterna, I Want You från 1976, Here, My Dear från 1978 och In Our Lifetime från 1981. Men de kan väl mäta sig med Marvin Gayes andra mästerverk.

Framgångarna minskade och drog- och sexmissbruk kom in i bilden. Karriären var i botten och även ekonomin. Han flyttade till Belgien och där fick han via en journalist kontakt med skivbolaget Columbia och spelade in Sexual Healing och strax efter kom albumet Midnight Love från 1982. Albumet och singeln blev en dundersuccé och Marvin Gaye var återigen på topp.

Han hade nu, 1984, flyttat tillbaka till Los Angeles och bosatt sig hos sin mor och far. Vid ett bråk mellan föräldrarna gick Marvin emellan och slog ner sin far. Marvins mor lugnade ner Marvin och sade till honom att gå in i sitt sovrum. Då kom hans far med en pistol, som han fått av Marvin, och riktade den mot Marvin och sköt honom i bröstet. Skottet var direkt dödande men för säkerhets skull sköt han Marvin med ytterligare ett skott. Marvins far förklarade vid rättegången att han kände sig hotad av Marvin och att han handlade i nödvärn. Han blev inte fälld för mord på sin son och slapp fängelsestraff. Föräldrarna skilde sig efter händelsen och Marvins mor dog 1987 och hans far dog 1998.

Marvin Gayes 5 största hits är följande:

  • Ain´t No Mountain High Enough
  • I Heard It Through The Grapevine
  • Sexual Healing
  • What´s Going On
  • Let´s Get It On

Thomas Winberg

Källa: Wikipedia