Hälsa & livsstil / 2023-02-02

Persilja – är det en ”dunderört”?

Till våra forskare och läkare som läser denna artikel om persilja. Artikeln är en sammanställning av vad som finns på nätet (se källhänvisningar) och det påstås att den här örten är en dunderprodukt som är användbar mot de flesta sjukdomar och det nämns också att persiljan är verksam mot Parkinsons sjukdom. Finns det någon vetenskaplig forskning som ger belägg för persiljans påstådda positiva egenskaper? Ett svar publiceras i Nyhetsbrevet i mars.

PERSILJA, Petruselinum Crispum, är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler, A-vitamin, B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6 och B9), C-vitaminer, fosfor och vitamin K samt kalium, zink, fosfor, järn och magnesium.

Persiljan är en god aromatisk ört med en kraftig doft och smak. Persiljan har stora hälsofördelar och kan skydda kroppen från sjukdomar men även lindra vissa sjukdomstillstånd. Persiljan kommer ursprungligen från Medelhavsområdet.

Antioxidanter
Persilja är rik på antioxidanter som flavonoider och fenolföreningar. Antioxidanter har effekt mot fria radikaler. Fria radikaler är molekyler som reagerar med andra ämnen i kroppen. Under vissa omständigheter kan detta få negativa effekter genom att celler skadas.

Antioxidanter neutraliserar fria radikaler och ger skydd mot oxidativ stress. Oxidativ stress är en obalans mellan mängden antioxidanter och reaktiva syrearter i kroppen och leder till olika tillstånd i hela kroppen, allt från stress, Alzheimers, (Parkinsons sjukdom?), diabetes och problem med immunförsvaret.

Flavonoider skyddar mot stressfaktorer och toxiner. Karotenoider minskar risken för cancer. C-vitamin är viktigt för reparation och underhåll i hela kroppen från huden till immunsystemet.

Vitaminer och mineraler
Förutom C-vitamin har persilja också en hög nivå av olika vitaminer inklusive vitamin K, A, E och B-vitaminer som aminosyra och folsyra. Det är också en bra källa till mineraler som kalium, magnesium, kalcium och järn.

K-vitamin spelar en viktig roll i olika kroppsprocesser inklusive reglering av kalciumnivåer i blodet. Det är också viktigt för blodproppar och benmetabolism för att främja sårläkning och benhälsa. A-vitamin är rikt på betakaroten för att säkerställa ett starkt immunsystem och skydd mot cancer, diabetes, artros och åderförkalkning.

Persilja är också en källa till E-vitamin och hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress. B-vitaminerna i persilja har betydelse för kroppens kardiovaskulära hälsa och cancerförebyggande.

I persilja ingår kalium, magnesium och kalcium för att reglera nerv- och muskelfunktioner. Persilja har också järn som spelar en roll i immunsystemet, ämnesomsättningen och syresättning av blodet.

Användning av persilja
Persiljas hälsofördelar öppnar dörren för många medicinska användningar. De inkluderar att bekämpa inflammation, minska risken för cancer, ögonhälsa, antibiotika, hjärtskyddande effekter och benhälsa. Persiljan är en av de mest mångsidiga örterna att använda.

Slutsats
Dra nytta av persiljans fördelar som antioxidant och de vitaminer och mineraler som underhåller kroppssystemen och skyddar mot sjukdomar. Denna ört har olika medicinska och hälsosamma användningsområden, allt från att bekämpa inflammation, minska risken för cancer, ögonhälsa, antibiotika, hjärtskyddande effekter och benhälsa. Samtidigt kommer dina smaklökar tacka dig för den färska smaken som persilja lämnar till din maträtt.

 


Källhänvisning

stegforhalsa.se
krostrade.se
nutri.se
farm.desigusxpro.com
prirucnik.hr
medox.se

Thomas Winberg