Konst, Kultur / 2021-10-31

Louisiana i Humlebæck, ett unikt konstmuseum

Louisiana eller som det heter, Louisiana Museum of Modern Art, är idag Danmarks främsta konstmuseum för modern konst och är beläget i Humlebæck, 9 km söder om Helsingör och 39 km norr om Köpenhamn.

Hur tar man sig dit om man inte kör bil?

Det bästa sättet är att ta färjan från Helsingborg till Helsingör och från Helsingör tar man bussen till Louisiana. Där bussen stannar har man två minuters promenad till konstmuseet. Kommer man från Köpenhamn stiger man av tåget i Humlebæck och tar bussen till Louisiana eller så promenerar man ca 20 minuter till museet.

Öppettider

Tisdag – fredag 11.00 – 22.00
Lördag och söndag 11.00 – 18.00
Måndagar stängt.

Museet ligger i en stor park vid stranden av Öresund. Landskapsarkitekturen har blivit internationellt stilbildande för moderna museer. Här finns också en stor skulpturpark som kan besökas året runt.

Varför heter det Louisiana?

Fastighetens förste ägare hette Alexander Brun och han var gift tre gånger. Alla fruarna hette Louise.

Konstmuseet grundades 1958 av Knud W. Jensen som då köpte fastigheten för att på en fantastisk tomt med utsikt över Öresund och Skåne bygga ett konstmuseum. Knud W. Jensen, som var född 1916, övertog i samband med fadern död 1939, företaget Ost en gros. Jensen var fram till sin död 2000 verksam som direktör för konstmuseet.

I museets permanenta samlingar finns över 3 000 verk, en blandning av samtida konst och moderna klassiker.

Pågående och kommande utställningar

Till 31.10.2021 – Arthur Jafa
Till 02.01.2022 – Pia Arke
Till 09.01.2022 – Mika Rottenberg
Från 28.10.2021 – Jens Adolf Jerichan

Nyligen avslutad utställning med Karin Mamma Andersson

17.6.2021 – 10.10.2021

Svenska Karin Mamma Andersson (född 1962) rankas av Barnaby som den tredje mäktigaste svenske konstnären på den internationella marknaden. Med utställningen ”Humdrum Days” på Louisiana presenterades hon för första gången i stor skala i Danmark.

Andersson har intresserat sig för expressionistiskt landskapsmåleri. Genom att arbeta med olika bilduttryck i samma verk, skapar hon en gåtfullhet, vilket gör betraktaren osäker på sin upplevelse. Under senare år refererar hennes konstverk inte till några utvalda konstnärer, vilket de gjort tidigare, utan ger uttryck för något mer personligt.

Hennes målningar är uppbyggda runt händelser eller situationer som vävs samman till historier. Trots detta är det inte förutbestämt att det ska bli just en berättelse när hon påbörjar målningen, men det har vuxit fram en när verket är klart. Anderssons konst kan också tolkas som ett meditativt måleri, men själv ser hon sig som en konstnär som undersöker problematiken kring färg och form. Hennes målningar är ofta gjorda i serier med teman och motiv som återkommer och förskjuts.
Några av hennes konstverk har sålts på Bukowskis för 1 000 000 – 1 300 000 kr.
Källa: Wikipedia

Här kan du läsa mer om Karin Mamma Anderssons utställning på Louisiana »

Rekommendation: Besök Louisiana framåt våren 2022. Kan vara ett förslag till aktivitet för en lokalförening.

Av Thomas Winberg