Kultur, Natur & djur / 2021-09-22

Snabbaste djuret på jorden – Geparden

Geparden skiljer sig från andra kattdjur då den främst jagar dagtid. Äter mindre gaseller och antiloper, harar, fåglar och andra smådjur. Geparden är det snabbast springande däggdjuret på 200 meter och håller sedan 1965 Guinness världsrekord med 104,4 km i timmen på distansen.

Geparden är mindre än de stora fläckiga kattdjuren. Den är vanligtvis 1,10 meter till 1,50 meter lång. Mankhöjden är maximal 80 cm. Gepardens genomsnittliga vikt ligger för honor på 38 kg och för hanar på 43 kg, vissa individer kan väga 53 kg. Svansen kan bli 81 cm lång. Geparden kan bli 15 år, får upp till 8 ungar per kull, är ensamlevande.

Geparden har långa, tunna ben och en smal kropp. Trampdynorna är tjocka och täckta med fjäll-liknande hud. Huvudet är litet och runt och svansen är lång. Pälsen har en gulfärgad ton och är prickig i svart. Geparden kännetecknas av att den har en mörk rand under ögat och regelbundna fläckar. Den mörka randen under och runt ögat är viktig eftersom den dämpar effekten av den starka solen. Geparden jagar under dagen till skillnad från andra kattdjur. Den har då mindre konkurrens om bytesdjuren.

Bilden är tagen av Thomas Winberg i mars 1995 i Kenya med en Nikon och ett Nikkor 400 m m teleobjektiv med en telekonverter som blir ett 600 mm objektiv.

Geparden är ett av få kattdjur som inte kan dra in sina klor fullständigt. Klorna hjälper därigenom geparden att få ett bättre grepp i marken när den anfaller sitt byte. Geparden har en klo högre upp på benet som är längre och vassare så den kan hålla kvar bytet. Geparden har förstorade näsgångar så att den får tillräckligt med syre och energi när den springer fort och anfaller sitt byte. Även lungor, bronker, hjärtat och binjurar är större i jämförelse med övriga kroppen än hos andra kattdjur.

Man uppskattar att det finns ca 7000 geparder i vilt tillstånd. Arten finns i ett 20-tal länder i Afrika söder om Sahara. De enda kvarvarande asiatiska geparderna finns i Iran och man beräknar att det idag finns högst 50 individer kvar i denna isolerade restpopulation. Namibia är det land som har flest geparder, totalt finns det ca 2 500 djur i vilt tillstånd.

De snabbaste djuren på land på 200 meter är:
1. Gepard 104 km/timme
2. Gasellantilop och impala 88 km/timme
4. Gaffelantilop 85 km/timme
5. Lejon, Jaguar, Puma, Hare 80 km/timme
9. Häst 71 km/timme
10. Hund, Serval och struts 70 km/timme

Det kan vara kul att veta att världens snabbaste djur alla kategorier är pilgrimsfalken, som kan nå 389 km/h när den dyker. Den nordliga taggstjärtseglaren kan vara den snabbaste fågeln i planflykt, då den har uppmätts nå 111,6 km/h medan den flyger rakt fram. Världens snabbaste djur i vatten kan vara segelfisken. Vid tester har den atlantiska segelfisken nått hastigheter på 109 km/h, dock samtidigt som den hoppade. Många källor anger liknande toppfarter på tonfisk, marlin och svärdfisk, vilket säkert kan stämma eftersom dessa tre fiskar har samma aerodynamiska form och är nära släkt med segelfisken.

Som en jämförelse har världens snabbaste människa, Usain Bolt, som snabbast sprungit 44,72 km/timme. Världens snabbaste landdjur relativt till sin storlek är ett kvalster som finns i Kalifornien. Det kan ”springa” 322 kroppslängder per sekund, vilket motsvarar att en människa skulle springa i cirka 2 000 km/h.

Text & bild
Thomas Winberg

Källor: 
Wikipedia
wwf.se
varldenshaftigastedjur.se