Böcker, Kultur / 2020-09-25

”Livet är i högsta grad värt att leva” – trots diagnosen Parkinsons sjukdom

Recension av boken ”Konsten att fördärva sitt liv – eller inte”, av Stefan Einhorn

Stefan Einhorn är professor i molekylär onkologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker om medicin.

Boken handlar om förmågan att kunna se det ljusa i tillvaron och möjligheten att förändra sitt liv till det bättre trots att diagnosen är Parkinsons sjukdom. Ofta är det först när tillvaron vänds upp och ner som vi får syn på vad som verkligen är viktigt i livet.

Foto: Elisabeth Ohlsson

Diagnosen Parkinsons sjukdom gav Stefan Einhorn ny livsglöd. Han har haft diagnosen sedan 2012 men symptomen sedan 2007. Han har inte velat berätta det tidigare eftersom han känner att det är personligt och på ett sätt ovidkommande. Han ville heller inte att andra skulle tycka synd om honom.

När han skrev boken ändrade han sig och ville dela med sig av sjukdomen. Sjukdomen gjorde honom medveten om att vi hänger upp oss på småsaker i onödan när det i verkligheten finns så mycket vi kan glädja  oss åt.

Livet har blivit tuffare. Saker som man förr tog som givna är svårare att genomföra idag. Tröttheten kan vara överväldigande. Allt tar tid. Och samtidigt finns medvetenheten om att det bara kan gå åt ett håll, skriver Stefan Einhorn.

Men samtidigt känner han att livet är i högsta grad levande och värt att leva. Han har sänkt kraven på sig själv, han oroar sig mindre och varje ny dag känns som en gåva.

I boken sammanför han två olika perspektiv. Avsnitten om att fördärva sitt liv grundar sig på iakttagelser och egna erfarenheter varvas med texter som ger förslag på hur en förändring istället skulle kunna ske.

Man kan se boken som en instruktionsbok om hur man inte skall bete sig utan istället använda bokens negativa råd till att skapa ett riktigt bra liv genom att vända på råden. Boken är lättläst, underhållande och har ett intressant upplägg som gör den tankeväckande. Jag hade dock förväntat mig mer om Parkinsons sjukdom.

FAKTA

Titel: Konsten att fördärva sitt liv – eller inte
Författare: Stefan Einhorn
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: Augusti 2020

Thomas Winberg
thomas@parkinsonskane.se